Ένα λιπαρό ήπαρ θα θεραπεύσει το ίδιο;

Όταν το λίπος συσσωρεύεται στα ηπατικά σας κύτταρα, αποτρέπει το συκώτι σας να λειτουργεί σωστά. Το λιπώδες ήπαρ συμβαίνει σε ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας και έχει διάφορες αιτίες. Η μη αλκοολική λιπαρή ηπατική ασθένεια είναι ένας όρος ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορες μορφές της πάθησης. Αν έχετε λιγότερο σοβαρή μορφή λιπώδους ήπατος, είναι δυνατόν να θεραπεύσετε με σωστή θεραπεία. Μπορεί να μην είναι δυνατή η αντιστροφή της βλάβης που προκαλείται σε πιο σοβαρές μορφές λιπαρού ήπατος. Στην περίπτωση αυτή, ο θεραπευτικός στόχος είναι να επιβραδύνει την πρόοδο και να καθυστερήσει την ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

Έχετε λιπώδες συκώτι όταν το λίπος αποτελεί το 5 έως 10 τοις εκατό του ήπατος. Το απλό λιπώδες ήπαρ είναι η πιο ήπια μορφή και συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολικό λίπος στο ήπαρ. Δεν συνοδεύεται από φλεγμονή ή βλάβη. Το απλό λιπώδες ήπαρ είναι συνήθως μια καλοήθης κατάσταση που δεν οδηγεί σε ηπατική βλάβη, αλλά κάνει το συκώτι σας πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς. Όταν υπάρχει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, εμπίπτει στις κατηγορίες μη αλκοολικής στεατοεπαγγωδίας ή αλκοολικής στεατοεπακτίτιδας, ανάλογα με το αν το αλκοόλ είναι η αιτία.

Το λιπώδες ήπαρ μπορεί να εμφανιστεί όταν η διατροφή σας περιέχει περισσότερο λίπος από ό, τι μπορεί να χειριστεί το σώμα σας. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ. Το μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Η παχυσαρκία είναι όταν έχετε δείκτη μάζας σώματος ή BMI – έμμεση μέτρηση σωματικού λίπους – 30 ή μεγαλύτερο. Άλλες αιτίες της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου είναι η ηπατίτιδα C, η γρήγορη απώλεια βάρους, ορισμένα φάρμακα και ορισμένες καταστάσεις όπως η κυστική ίνωση και η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου.

Επειδή το λιπώδες ήπαρ συνδέεται έντονα με το γεγονός ότι είναι υπέρβαρο, η απώλεια βάρους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου. Οι προσαρμογές του τρόπου ζωής που οδήγησαν σε μείωση του βάρους κατά 7 με 10 τοις εκατό κατά τη διάρκεια ενός έτους είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου 2010 του περιοδικού “Minerva Gastroenterology and Dietetics”. Αν βάρους 220 λίβρες, αυτό είναι μια απώλεια βάρους από 15 έως 22 κιλά.

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για όσους πάσχουν από λιπώδη ηπατική νόσο, αλλά η διατροφή και η άσκηση αποτελούν βασικούς άξονες όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Επιλέξτε θρεπτικά τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και περιέχουν λιγότερο λίπος. Εργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε ένα σχέδιο γεύματος που είναι το καλύτερο για σας. Οι ερευνητές βρήκαν σαφείς ενδείξεις ότι η άσκηση βελτιώνει το λιπώδες συκώτι, σύμφωνα με μια επισκόπηση του τεύχους του Ιουνίου 2012 του “Journal of Hepatology”. Ξεκινήστε σιγά-σιγά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την άσκηση · ένα πρόγραμμα περπατήματος είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Προχωρήστε μέχρι 30 λεπτά στις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Λιπαρή Ηπατική Νόσος

Αιτίες του λιπαρού ήπατος

Σημασία της απώλειας βάρους

Προσεγγίσεις για απώλεια βάρους