Αμυγδαλίτιδα σε ένα μικρό παιδί

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια ασθένεια που συμβαίνει όταν οι αμυγδαλές σας φλεγμονώσουν. Οι αμυγδαλές είναι λεπτυνικοί κόμβοι οβάλ που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του πίσω μέρους του λαιμού σας. Οι αμυγδαλές βοηθούν να φιλτράρετε τα μικρόβια που προσπαθούν να εισέλθουν στο σώμα σας μέσα από το στόμα σας. Η αμυγδαλίτιδα μολύνει κυρίως τα παιδιά μεταξύ των παιδιών τους και των εφηβικών χρόνων.

Συμπτώματα

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, ή το UMMC, εξηγεί ότι το κύριο σύμπτωμα της αμυγδαλίτιδας είναι πρησμένο, κόκκινες αμυγδαλές που καλύπτονται με κίτρινη ή λευκή επικάλυψη. Άλλες ενδείξεις λοίμωξης από αμυγδαλίτιδα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πονόλαιμο, πόνο στο αυτί, πυρετό και δυσκαμψία του αυχένα. Επειδή τα νήπια συνήθως έχουν έναν δύσκολο χρόνο να σας πουν πώς αισθάνονται, προσέξτε το παιδί σας για απώλεια όρεξης, κόπωση, σάλιο και ασυνήθιστη αστάθεια ή κόπωση. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να έχουν κακή αναπνοή και χαραγμένες φωνές.

Αιτία

Σύμφωνα με το MayoClinic.com, οι λοιμώξεις από αμυγδαλίτιδα προκαλούνται κυρίως από τους κρύους ιούς και από διάφορους τύπους βακτηρίων, κυρίως Streptococcus pyogenes. Οι αμυγδαλές του μικρού σας σώζονται μερικές φορές με την προστασία του σώματος από μικρόβια και βακτηρίδια. Οι συγκλονισμένες αμυγδαλές συχνά φλεγμονώνονται.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει το στόμα του παιδιού σας για να ελέγξει τις αμυγδαλές για φλεγμονή και επικαλύψεις. Οι παιδίατροι συνήθως αισθάνονται τους λεμφαδένες στο λαιμό του παιδιού σας για να ελέγξουν για πρήξιμο. Η ιστοσελίδα του Kids Health εξηγεί ότι ο γιατρός πιθανότατα θα βάλει το πίσω μέρος του λαιμού του παιδιού σας και θα εξετάσει την καλλιέργεια για την παρουσία βακτηριδίων.

Θεραπεία

Ο πυρετός και ο πόνος που σχετίζονται με την αμυγδαλίτιδα μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με φάρμακα χωρίς συνταγή που περιέχουν ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη. Ποτέ μην χορηγείτε στο παιδί σας ασπιρίνη, επειδή έχει συσχετιστεί με μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Reye. Η Kids Health εξηγεί ότι εάν η μόλυνση από αμυγδαλές προκαλείται από κρύο, τότε θα πρέπει απλώς να επιτρέψετε στον ιό να τρέξει τη φυσική του πορεία. Το UMMC αναφέρει ότι οι γιατροί γενικά συνταγογραφούν αντιβιοτικά για λοιμώξεις από αμυγδαλίτιδα που προκαλούνται από βακτηρίδια. Τα μικρά παιδιά που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από αμυγδαλίτιδα απαιτούν μερικές φορές οι αμυγδαλές να αφαιρεθούν χειρουργικά κατά τη διάρκεια της αμυγδαλεκτομής.

Σκέψεις

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει επιπλέον ξεκούραση και πίνει άφθονα υγρά ενώ αναρρώνει από μόλυνση από αμυγδαλίτιδα. Πολλά παιδιά το βρίσκουν χαλαρωτικό για να πιπιλίζουν μια κατεψυγμένη θεραπεία, όπως ένα πάγο ποπ ή παγωτό. Χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα ψυχρού αέρα μπορεί να συμβάλει στην υγρασία του αέρα και να απαλύνει τον πονόλαιμο του μικρού σας. Επειδή οι λοιμώξεις από αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτικές, πλύνετε συχνά τα χέρια σας όταν χειρίζεστε το άρρωστο παιδί σας.