Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 & πονοκεφάλους

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το υγιές ερυθρό αίμα και τα νευρικά κύτταρα και είναι επίσης απαραίτητη για το σχηματισμό του DNA. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι σπάνια λόγω του γεγονότος ότι το σώμα σας μπορεί να αποθηκεύσει αρκετά χρόνια βιταμίνης Β12. Εντούτοις, η έλλειψη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Medline Plus, τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν απώλεια ισορροπίας, αδυναμία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια και την αναιμία. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία / έμετο, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αέρια και φούσκωμα, καούρα, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και ένα διευρυμένο ήπαρ. Μια κοκκινωπή, ομαλή γλώσσα είναι ένα άλλο σημάδι έλλειψης. Η σοβαρή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη, κατάθλιψη, άνοια, σύγχυση και απώλεια μνήμης.

Κακοήθης αναιμία

Η κακοήθη αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα στερείται αρκετής βιταμίνης Β12 για να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η βιταμίνη Β12 απελευθερώνεται από την πρωτεΐνη που παίρνετε από το φαγητό που τρώτε. Στη συνέχεια συνδυάζεται με μια ουσία που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας, ή IF, προτού απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η κακοήθης αναιμία προκαλείται από ανεπαρκή IF. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ζάλη όταν στέκεται, πονοκέφαλοι, δύσπνοια, πόνος στο στήθος και χλωμό δέρμα, ούλα και κρεβάτια για τα νύχια. Απουσία της ανεπιθύμητης, κακοήθης αναιμίας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό μούδιασμα ή αρρυθμία, διόγκωση καρδιάς ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Αιτίες

Οι ιατρικές διαταραχές που επηρεάζουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια, όπως η Crohn ή η κοιλιοκάκη. Ορισμένα αντιβιοτικά και επιληπτικά και διαβητικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 στο λεπτό έντερο, όπως και η αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του λεπτού εντέρου. Μια ταινία λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει μια έλλειψη, επειδή η ταινία τροφοδοτεί τη βιταμίνη Β12.

Διατροφή

Μια δίαιτα που δεν περιέχει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμομυκήτων και Αίματος, οι χορτοφάγοι που αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τα ζωικά προϊόντα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, όπως τα βρέφη που θηλάζουν και των οποίων οι μητέρες είναι χορτοφάγοι. Τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και το γαλακτοκομικό προϊόν είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12. Οι χορτοφάγοι μπορεί να χρειαστεί να πάρουν συμπληρώματα για να εξασφαλίσουν ότι παίρνουν αρκετή βιταμίνη Β12 στη διατροφή τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνει μια φυσική εξέταση και μια σειρά εξετάσεων αίματος για να ελέγξετε τον πλήρη αριθμό αίματός σας ή τη CBC, επίπεδα βιταμίνης Β12, επίπεδα μεθυλομηλονικού οξέος, MMA και ομοκυστεΐνης και αντισώματα εγγενών παραγόντων και βρεγματικών κυττάρων. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει εξετάσεις μυελού των οστών.

Η θεραπεία της έλλειψης βιταμίνης Β12 περιλαμβάνει την αναπλήρωση της βιταμίνης Β12 μέσω χαπιών ή ενέσεων. Οι λήψεις δίνονται κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα έως ότου αποκατασταθούν τα επίπεδα βιταμίνης Β12, μετά από τον οποίο μπορείτε να πάρετε μία λήψη ανά μήνα. Ένα άτομο με κακοήθη αναιμία μπορεί να απαιτήσει πλάνα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Θεραπεία