Ανεπάρκεια βιταμίνης d και του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη D έχει μια σημαντική δουλειά στην τακτική διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στην πρόληψη των αυτοάνοσων ασθενειών όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως ανέφεραν οι Margherita Cantora και συνεργάτες τον Δεκέμβριο του 2004 στο “The American Journal of Nutrition”. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν συνδέεται μόνο με αποτελέσματα όπως οι ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και με τις ίδιες τις ασθένειες, καθιστώντας έτσι την κατάσταση χειρότερη.

Μηχανισμός

Η επικρατούσα γνώση της βιταμίνης D είναι ότι βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του ασβεστίου, που βοηθά τον σχηματισμό οστών και την απορρόφηση ασβεστίου στα οστά, σύμφωνα με την Cantora και τους συναδέλφους της. Η βιταμίνη D συνεργάζεται με τα κύτταρα Τ, τα φυσικά κύτταρα του φονικού σώματος, για να καταπολεμήσουν τις λοίμωξεις και τις ασθένειες, σύμφωνα με την Eva Wintergerst το 2007 στα «Annals of Nutrition and Metabolism». Όταν ένα άτομο δεν έχει αρκετά Τ κύτταρα, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και να πεθάνουν, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα έχει στη συνέχεια μειωμένη ικανότητα να καταπολεμά τους παθογόνους οργανισμούς έξω από τα κυτταρικά σώματα, όπως εξηγεί ο Wintergerst. Η διαδικασία γίνεται μια προς τα κάτω σπειροειδής, διότι όταν μια λοίμωξη μπαίνει, μειώνει περαιτέρω την ποσότητα διαθέσιμης βιταμίνης D.

Σχέση

Η βιταμίνη D ήταν χρήσιμη σε θεραπείες με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσο του Crohn, έχουν συνδεθεί με ανεπάρκειες της βιταμίνης D και έχουν υποβληθεί σε επιτυχή θεραπεία με συμπληρώματα βιταμίνης D, σύμφωνα με την Cantora και τους συναδέλφους της. Ωστόσο, άλλες ασθένειες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το άσθμα και αυτές που προκαλούνται από μολυσματικούς οργανισμούς, δεν θεραπεύονται από τη θεραπεία με βιταμίνη D, σύμφωνα με τον Cantora και τους συναδέλφους του.

Ευαισθησία

Η ύπαρξη συνθηκών όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου οδηγεί σε ανεπάρκειες της βιταμίνης D. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στους ανθρώπους με νόσο του Chron, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι έχουν προβλήματα απορρόφησης στα έντερα, όπως εξηγούν οι Cantora και οι συνάδελφοί του. Επίσης, το φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλείται από το φάρμακο, όπως σημειώνει η Cantora και οι συνεργάτες της. Η εγκυμοσύνη, η διατροφική διαταραχή και η χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος μπορούν να επηρεάσουν όλες τις ποσότητες βιταμίνης D που υπάρχουν στο σώμα. Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, καθώς, με τη γήρανση, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ασθενέστερο με μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων, σύμφωνα με τον Wintergerst.

Πηγή

Ο ήλιος αποτελεί σημαντική πηγή παραγωγής βιταμίνης D. Το δέρμα έχει αντιδράσεις που προκαλούνται από το φως του ήλιου που επιτρέπουν την εμφάνιση αυτής της διαδικασίας. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βρεθεί σε τρόφιμα όπως το τυρί, το γάλα και τα ψάρια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τόσα πολλά πλούσια σε βιταμίνη D τρόφιμα σε σύγκριση με αυτά των άλλων ειδών θρεπτικών συστατικών, όπως αναφέρθηκε από την Cantora και τους συναδέλφους της.

Τοποθεσία

Οι άνθρωποι που ζουν σε βόρεια κλίματα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με την Cantora και τους συναδέλφους της. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Το γεγονός ότι η βιταμίνη D δεν είναι τόσο εύκολα διαθέσιμη από τα τρόφιμα όσο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά καθιστά το άτομο που ζει στη Γη μια εξέταση της πρόσληψης βιταμίνης D, αφού τόσο μεγάλο μέρος αυτού μπορεί να εξαρτάται από την έκθεση στον ήλιο.