Ανεπάρκειες βιταμίνης d & psa

Η βιταμίνη D, μία από τις 13 βασικές διατροφικές βιταμίνες, διευκολύνει την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο διατηρεί την οστική μάζα. Τα μικτά στοιχεία στις κλινικές μελέτες συνδέουν τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D με την αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη. Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη συνεπάγεται τη δοκιμασία των επιπέδων του αίματος για το συγκεκριμένο αντιγόνο του προστάτη ή το PSA. Ωστόσο, από το 2011, τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ότι θα έχετε υψηλό επίπεδο ανάγνωσης PSA, το οποίο αποτελεί δείκτη για την παρουσία καρκίνου.

Βιταμίνη D

Η μέση ημερήσια σύσταση της βιταμίνης D για ενήλικες είναι 600 έως 800 διεθνείς μονάδες. Μπορείτε φυσικά να συνθέσετε τη βιταμίνη D από 15 λεπτά άμεσης έκθεσης στον ήλιο στο δέρμα σας. Ωστόσο, ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο για να αποκτήσουν φυσική βιταμίνη D. Τα τρόφιμα με βιταμίνη D είναι περιορισμένα, αλλά περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως σολομό ή τόνο, ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρόκους αυγών. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να παρουσιαστεί αν στερείται σταθερής πρόσληψης, με αποτέλεσμα την οστεοποίηση ή την αποσκλήρυνση των οστών και μυϊκή αδυναμία ή πόνο.

Επίπεδα PSA

Στους άντρες, τα κύτταρα στον προστάτη προκαλούν φυσικά την πρωτεΐνη PSA. Κανονικά, ένα χαμηλό επίπεδο PSA βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά παράγοντες όπως η γήρανση ή η αύξηση του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων του PSA. Τα αποτελέσματα της δοκιμασίας PSA μπορούν να υποδηλώνουν την παρουσία όγκων ή ασθενειών, αλλά μόνο η ανάγνωση PSA δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει καρκίνος. Η σχέση της βιταμίνης D με τα επίπεδα PSA δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, μια μικρή μελέτη των αντρών που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D μετά την ακτινοθεραπεία έδειξε ευνοϊκά αποτελέσματα στα επίπεδα PSA που παραμένουν χαμηλά για 15 μήνες μετά την έναρξη της συμπλήρωσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Βιταμίνη D και κύτταρα του προστάτη

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει τον κίνδυνο μη φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων. Τα επαρκή επίπεδα ορού βιταμίνης D προάγουν την ανοσολογική υγεία ρυθμίζοντας την κυτταρική διαφοροποίηση και την απόπτωση, σημειώνει η Johns Hopkins Medicine. Η διαφοροποίηση αναφέρεται στη διαδικασία ανάπτυξης νέων κυττάρων και η απόπτωση είναι ο θάνατος των κυττάρων, ο οποίος ελέγχει την ανώμαλη κυτταρική διαίρεση. Επιπλέον, η καθημερινή συμπλήρωση της βιταμίνης D αναστέλλει την ανάπτυξη κανονικών επιθηλιακών κυττάρων του προστάτη και καρκινικών κυττάρων του προστάτη αλλά με κίνδυνο τοξικότητας στη βιταμίνη D, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2004 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Reviews in Urology”.

Πρόσθετες εκτιμήσεις

Το 2011, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διεξήγαγαν σε παγκόσμιο επίπεδο μια ανασκόπηση των παλαιότερων και των σημερινών μελετών που συνδέουν τη βιταμίνη D με τον καρκίνο του προστάτη. Στο τέλος αυτής της ανασκόπησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και τα προηγούμενα στοιχεία ήταν μικτά, σημαντικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν προκαλεί καρκίνο του προστάτη. Κατά τη λήψη αποφάσεων υγείας που επηρεάζουν τον κίνδυνο προστάτη ή καρκίνου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού συμπεριλάβετε συμπληρώματα ή οποιαδήποτε μορφή εναλλακτικής θεραπείας στη θεραπευτική αγωγή σας.