Απώλεια βάρους από λεμόνι, μέλι & κανέλα

Για να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά, πρέπει να δημιουργήσετε υγιείς συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη ζωή, λέει η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας. Παρόλο που δεν υπάρχει μαγικό φαγητό ή συνδυασμός τροφίμων για την τόνωση της απώλειας βάρους, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μοντέρνο ποτό με λεμόνι, μέλι και κανέλα μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειές σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας.

Τα λεμόνια κάνουν μια υγιεινή προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή απώλειας βάρους. Όχι μόνο είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση στα τρόφιμα και τα ποτά σας με λίγες θερμίδες, αλλά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να μεταβολίζει το λίπος και να αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στον καταβολισμό των λιπιδίων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με πολυφαινόλες λεμονιού που εξήχθησαν από φλούδες λεμονιού συνέβαλε στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους και της συσσώρευσης λίπους σε αρουραίους που έτρωγαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Πριν αρχίσετε να τρίβετε το φλοιό του λεμονιού στο φαγητό σας, ωστόσο, πρέπει να διεξαχθούν κλινικές μελέτες για την επαλήθευση των ισχυρισμών.

Όταν πρόκειται για την επιλογή ενός γλυκαντικού, ως πηγή βιταμινών και μετάλλων, το μέλι είναι μια καλή επιλογή, ειδικά σε σύγκριση με την κανονική ζάχαρη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέλι είναι μια πιο συγκεντρωμένη πηγή θερμίδων, με 64 θερμίδες ανά κουτάλι σούπας έναντι 49 θερμίδων στην ίδια μερίδα ζάχαρης. Ωστόσο, το μέλι μπορεί να κάνει καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη όταν πρόκειται να χάσει βάρος. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific World Journal συνέκρινε τις επιδράσεις του μελιού έναντι της κανονικής ζάχαρης στην απώλεια βάρους σε μια μικρή ομάδα υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Χωρίς να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους ή στη ρουτίνα άσκησης, η ομάδα που χρησιμοποιεί το μέλι έχασε περισσότερο βάρος από ό, τι η ομάδα που χρησιμοποιεί τη ζάχαρη. Η απώλεια βάρους στην ομάδα του μελιού ήταν πολύ μικρή, ωστόσο – το 1,3% του σωματικού βάρους σε 30 ημέρες, που μεταφράζεται σε περίπου 3 κιλά για ένα άτομο 200 κιλών.

Πικάντικη και γλυκιά, η κανέλα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και βελτιωμένου σακχάρου στο αίμα και την υγεία της καρδιάς. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το μπαχαρικό μπορεί να είναι χρήσιμο αν προσπαθείτε να πάρετε ένα πιο υγιές βάρος. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό της Προληπτικής Ιατρικής διερεύνησε τις επιπτώσεις στη σύνθεση του σώματος όταν προστέθηκε κανέλα στη διατροφή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με διαβήτη. Ενώ η ομάδα κανέλας και του εικονικού φαρμάκου έχασε βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα που πήρε την κανέλα έχασε περισσότερο σωματικό λίπος από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Παρόλο που η κανέλα θεωρείται ασφαλής τροφή, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες όταν χρησιμοποιείτε το μπαχαρικό για ιατρικούς σκοπούς. Το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering προειδοποιεί ότι τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη ή τα αραιωτικά αίματος δεν πρέπει να προσθέτουν κανέλα στην καθημερινή τους ρουτίνα, εκτός αν το κάνουν ο γιατρός. Η κανέλα έχει επίσης οιστρογονικές ιδιότητες, οπότε να είστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας το μπαχαρικό αν έχετε ορμονική ευαισθησία όπως ο καρκίνος του μαστού.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, οι θερμίδες μετράνε ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, ακόμη και από ένα ποτό που μπορεί να σας βοηθήσει να ρίξετε ανεπιθύμητες λίβρες. Ενώ η κανέλα και το λεμόνι είναι σχεδόν χωρίς θερμίδες, το μέλι δεν είναι. Οι περισσότερες συνταγές για το ποτό απώλειας βάρους χρησιμοποιούν 1 κουταλιά της σούπας μέλι, προσθέτοντας αυτές τις 64 θερμίδες στην καθημερινή σας πρόσληψη, με 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού αναμειγνύεται σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε ότι μετράτε τις θερμίδες σε κάθε φλιτζάνι που πίνετε για να βοηθήσετε να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Απώλεια βάρους από λεμόνι

Απώλεια βάρους από το μέλι

Απώλεια βάρους από την κανέλα

Ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια με την κανέλα

Κάνοντας ένα ποτό λεμονιού, μέλι & κανέλα