Ασκήσεις βλάβης του ουρικού νεύρου

Το ουράνιο νεύρο προέρχεται από τον αυχένα και διαπερνά τον ώμο, τον άνω βραχίονα και το αντιβράχιο πριν τελειώσει στο δακτύλιο και μικρά δάκτυλα. Οι τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως στον αγκώνα και στον καρπό, αλλά μπορούν να συμβούν οπουδήποτε κατά μήκος της διαδρομής του νεύρου. Η βλάβη του ουρνάριου νεύρου είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη κάκωση του νευρικού παγιδεύματος μετά από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σύμφωνα με το άρθρο του Ιανουαρίου 2007 στο “Postgraduate Medical Journal”. Μπορεί να προκαλέσει ήπιο έως έντονο πόνο, κάψιμο, μούδιασμα και αδυναμία στο αντιβράχιο, το χέρι και το 4ο και 5ο δάκτυλο. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις για τη μείωση του πόνου, τη διατήρηση της δύναμης και την προαγωγή της επούλωσης.

Όπως συμβαίνει με άλλους ήπιους έως μέτριους τραυματισμούς, η συντηρητική θεραπεία προτιμάται συχνά σε σχέση με τη χειρουργική επέμβαση. Η πρωτοβάθμια μη-λειτουργική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, νάρθηκα, τροποποίηση δραστηριότητας και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin) και ναπροξένη (Aleve). Η αποφυγή επιβαρυντικών κινήσεων και θέσεων – όπως η κάμψη του αγκώνα ή η ανάπαυσή του σε σκληρή επιφάνεια – μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Η φυσική θεραπεία και οι ασκήσεις στο σπίτι μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργίας, αλλά για σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Οι ασκήσεις ολίσθησης των νεύρων μπορεί να είναι επωφελείς για τους τραυματισμούς της υπεριώδους νεύρου. Όταν ένα νεύρο είναι ερεθισμένο ή φλεγμονώδες, μπορεί να μην γλιστρά εύκολα μέσα από τους περιβάλλοντες ιστούς. Οι ασκήσεις ολίσθησης των νεύρων μπορούν να βοηθήσουν το νεύρο να κινηθεί πιο ομαλά, να ελαφρύνει τον πόνο. Οι νευρικές γλίστρες μπορούν να εκτελεστούν ενώ κάθεστε ή στέκεστε. Συχνά επαναλαμβάνονται 10 φορές ανά συνεδρία, 3 έως 5 φορές την ημέρα. Μια συνηθισμένη ολίσθηση περιλαμβάνει τη συγκράτηση του βραχίονα μπροστά σας σε επίπεδο ώμων, παλάμη προς τα πάνω. Κρατώντας το βραχίονα ευθεία, το χέρι κινείται προς το σώμα, κάμπτοντας στον καρπό και στη συνέχεια μακριά από το σώμα. Κρατώντας αυτή τη θέση, ο αγκώνας στη συνέχεια λυγίζει, φέρνοντας την παλάμη προς το πρόσωπο. Μια άλλη ολίσθηση περιλαμβάνει την επέκταση του βραχίονα στο πλάι σε επίπεδο ώμων, παλάμη επάνω. Στη συνέχεια το χέρι φέρεται για να καλύψει το αυτί με την παλάμη, με τα δάχτυλα τυλιγμένα γύρω από το πίσω μέρος του λαιμού.

Οι ισομετρικές ασκήσεις αγκώνων περιλαμβάνουν την τάση του μυός από την αντίσταση χωρίς να μετακινείται η άρθρωση. Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της απώλειας μυών λόγω αδράνειας και παρέχουν τα οφέλη της κατάρτισης δύναμης χωρίς επιδείνωση, επαναλαμβανόμενη κίνηση. Οι ισομετρικές ασκήσεις κρατούνται συνήθως για 10 δευτερόλεπτα για 10 σύνολα, με 10 δευτερόλεπτα ανάπαυσης μεταξύ των σετ · Οι μύες των δικεφάλων στο μπροστινό μέρος του άνω βραχίονα είναι οι πρωταρχικοί κινητήρες όταν κάμπτουν τον αγκώνα. Οι ισομετρικές ασκήσεις που στοχεύουν σε αυτούς τους μυς μπορούν να γίνουν με κάμψη του αγκώνα σε 90 μοίρες, παλάμη επάνω. Το άλλο χέρι χρησιμοποιείται για να ωθήσει το αντιβράχιο στο έδαφος, δημιουργώντας αντίσταση στους μυς. Για να δημιουργηθεί μια ισομετρική συστολή των τρικεφάλων – οι μύες στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα που συμβάλλουν στην ισοπέδωση του αγκώνα – θεωρείται η ίδια αρχική θέση, αλλά η ώθηση συμβαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται καμία κίνηση του αγκώνα.

Συζητήστε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα άσκησης. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να καθορίσει τις καταλληλότερες ασκήσεις για την κατάστασή σας. Εάν έχετε αυξημένο πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή στο βραχίονα κατά τη διάρκεια ή μετά από οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες, σταματήστε αμέσως. Ο πόνος του ουρικού νεύρου που δεν βελτιώνεται ή επιδεινώνεται μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα τραυματισμού της υπεριώδους νεύρου εμφανίζονται εξαιτίας ενός σοβαρού υποκείμενου προβλήματος υγείας, οπότε είναι σημαντικό να μην τα αγνοήσετε.

Θεραπεία

Ulnar Nerve Glides

Ισομετρικές ασκήσεις αγκώνα

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις