Βιταμίνες και οσμή ούρων

Τα ούρα είναι ο συνδυασμός της περίσσειας υγρών και των αποβλήτων που παράγει το σώμα σας στα νεφρά σας και απελευθερώνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση βιταμίνης Β-6 μπορεί να δώσει στα ούρα σας μια ασυνήθιστη οσμή. Ωστόσο, η εμφανής οσμή ούρων έχει μια σειρά άλλων αιτιών.

Κατανόηση οσμής ούρων

Υπό κανονικές συνθήκες, η οσμή των ούρων σας σχετίζεται άμεσα με διάφορες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα νεφρά σας. Όταν τα ούρα σας αραιώνονται με επαρκή ποσότητα υπερβολικού υγρού, συνήθως υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου αισθητή οσμή. Ωστόσο, εάν τα ούρα σας περιέχουν χαμηλές ποσότητες υγρού, η σχετικά υψηλή συγκέντρωση χημικών ουσιών που περιέχει μπορεί να δώσει στα ούρα σας μια έντονα οσμή ή αμμωνία. Συνήθως, τα ούρα σας υποβάλλονται μόνο σε προσωρινές αλλαγές οσμής, σύμφωνα με την Medline Plus της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ.

Βιταμίνη Β6

Εκτός από τις αλλαγές στον όγκο του υγρού και τη χημική συγκέντρωση, μπορείτε να αναπτύξετε μια ασυνήθιστη οσμή ούρων εάν πάρετε συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Β-6. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland παραθέτει πιθανές χρήσεις για τη συμπλήρωση του B-6 που περιλαμβάνουν θεραπεία καρδιακών παθήσεων και θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τα προϊόντα που περιέχουν μόνο B-6, μπορείτε να αγοράσετε τόσο τις πολυβιταμινούχες φόρμουλες όσο και τους τύπους σύνθεσης Β που περιέχουν τη βιταμίνη. Εκτός από την κοινή ονομασία, μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Β-6 που αναφέρεται ως πυριδοξίνη, πυριδοξαμίνη, πυριδοξάλη, πυριδοξάλη-5-φωσφορική ή υδροχλωρική πυριδοξίνη.

Αποφυγή προβλημάτων

Η βιταμίνη Β-6 βρίσκεται σε διάφορες πηγές τροφίμων, όπως η γαλοπούλα, το συκώτι, το κοτόπουλο, η γαρίδα, ο σολομός, οι φακές, τα φασόλια, το γάλα, το τυρί, το αλεύρι ολικής αλέσεως, τα καρότα, Οι εκθέσεις του UMMC. Εάν η καθημερινή διατροφή σας περιέχει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε Β-6, συνήθως δεν χρειάζεστε συμπλήρωση B-6. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να αποφύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν Β-6 και να εξαλείψετε τυχόν προβλήματα οσμής που σχετίζονται με τη βιταμίνη.

Άλλες αιτίες

Το MedlinePlus.com παραθέτει ορισμένες πιθανές σοβαρές αιτίες ασυνήθιστης οσμής ούρων, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή της ηπατικής ανεπάρκειας. Μια επιπλοκή του διαβήτη που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση και μια σπάνια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται ασθένεια σαρκωδών σακχάρων είναι επίσης δυνατότητες. Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε ασυνήθιστη οσμή ούρων ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή εάν τρώτε τρόφιμα όπως τα σπαράγγια. Αν παίρνετε βιταμίνη Β-6 και έχετε επίσης μια ιατρικά σημαντική κατάσταση που προκαλεί μη φυσιολογική μυρωδιά ούρων, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να βοηθήσει να προσδιορίσετε την πηγή οποιασδήποτε ασυνήθιστης οσμής.

Σκέψεις

Εάν καταναλώνετε σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, μπορείτε επίσης να αναπτύξετε μια χαρακτηριστική πορτοκαλί απόχρωση στο χρώμα των ούρων σας, σημειώνει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Οι βιταμίνες Β μπορούν να μετατρέψουν τα ούρα σας σε φθορίζουσα πρασινοκίτρινη. Όπως οσμή ούρων, επιπλέον παράγοντες στην ανάπτυξη ασυνήθιστο χρώμα των ούρων περιλαμβάνουν την παρουσία ορισμένων ασθενειών, την πρόσληψη υγρών και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που σχετίζονται με τα ούρα.