Βιταμίνη Β-12 και αιμοσφαιρίνη

Η βιταμίνη Β12 είναι μέρος του Β-συμπλέγματος βιταμινών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος πολλών λειτουργιών του σώματος. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της βιταμίνης Β12 είναι η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά τα κύτταρα μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αναιμία ή μείωση της ποσότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης στη ροή του αίματος.

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε. Δεδομένου ότι είναι υδατοδιαλυτό, το σώμα δεν το αποθηκεύει σε σημαντικές ποσότητες, οπότε μια καθημερινή παροχή αυτής της βιταμίνης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι καλές πηγές βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν τα κόκκινα κρέατα, τα πουλερικά, το γάλα, τα αυγά, μερικά ψάρια και τα ενισχυμένα δημητριακά και ψωμιά για πρωινό. Η Β12 είναι σημαντική για τον φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για την υγεία των νεύρων στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Η αιμοσφαιρίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η χημική σύνθεση της αιμοσφαιρίνης της επιτρέπει να δεσμεύει οξυγόνο που εισέρχεται στους πνεύμονες για μεταφορά στους ιστούς του σώματος. Από εκεί, η αιμοσφαιρίνη δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο προϊόν αποβλήτων του μεταβολισμού του κυττάρου, και το απελευθερώνει στους πνεύμονες, έτσι μπορούμε να το εκπνέουμε από το σώμα. Όταν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης πέσουν κάτω από ένα ορισμένο εύρος, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα αναιμίας. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ερυθροκυττάρων, μειώνοντας τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα και κατά συνέπεια μειώνοντας την ποσότητα αιμοσφαιρίνης που διατίθεται για μεταφορά οξυγόνου.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει μακροκυτταρική αναιμία. Αυτός ο τύπος αναιμίας προκαλεί την παραγωγή λιγότερων αλλά μεγαλύτερων ερυθρών αιμοσφαιρίων, μειώνοντας την ποσότητα αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Σύμφωνα με το MedlinePlus, τα συμπτώματα της μακροκυτταρικής αναιμίας περιλαμβάνουν αδυναμία, ωχρότητα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κόπωση, απώλεια όρεξης και δύσπνοια κατά την άσκηση. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει επίσης ως αποτέλεσμα νευρική βλάβη, προκαλώντας μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των άκρων, σύγχυση και απώλεια ισορροπίας.

Η θεραπεία της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνει την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη Β12, καθώς και τη λήψη συμπληρωμάτων Β12. Η απορρόφηση διατροφικών συμπληρωμάτων Β12 και στοματικής Β12 από το έντερο απαιτεί την παρουσία μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας. Σε άτομα που δεν μπορούν να παραγάγουν εγγενή παράγοντα, για παράδειγμα εκείνα με κατάσταση που ονομάζεται κακοήθη αναιμία που καταστρέφει τα κύτταρα στο στομάχι που κάνουν αυτή την πρωτεΐνη, οι ενέσεις Β12 είναι απαραίτητες για την πρόληψη ανεπάρκειας. Οι ενέσεις Β12 είναι επίσης απαραίτητες για τη θεραπεία ελλείψεων που προκαλούνται από καταστάσεις που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του Β12 από το έντερο, όπως η κοιλιοκάκη. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται επίσης ενέσεις Β12, καθώς παράγουν λιγότερο οξύ στομάχου, το οποίο είναι σημαντικό στην απορρόφηση του Β12.

Βιταμίνη Β12

Αιμοσφαιρίνη

Συμπτώματα

Θεραπεία