Βιταμίνη Β-12 & ψευδάργυρος για εμβοές

Η εμβοή είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σφυρηλασία, σφύριγμα ή χτύπημα στα αυτιά. Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της εμβοής, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του αυτιού, της έκθεσης σε δυνατό θόρυβο και ορισμένων φαρμάκων. Οι θεραπείες φαρμάκων για εμβοές στερούνται · η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, μια μορφή ψυχοθεραπείας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα άτομα που επηρεάζονται να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάστασή τους. Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β-12 θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία της εμβοής, αν και λείπουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικά. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε νέα συμπληρώματα.

Βιταμίνη Β-12

Η βιταμίνη Β-12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη νευρολογική λειτουργία και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία των ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του στρατιωτικού προσωπικού με χρόνια εμβοές, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου 1993 του «Αμερικανικού Περιοδικού Ωτορινολαρυγγολογίας», εντόπισαν μια σύνδεση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12 και ακουστικής δυσλειτουργίας. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση βιταμίνης Β-12 βελτίωσε τα συμπτώματα σε 12 από 57 ασθενείς με εμβοές. Ωστόσο, μια νεώτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του 2013 “B-ENT”, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Β-12 δεν βοήθησε σημαντικά τα άτομα με εμβοές.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο που βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Παίζει επίσης ρόλο στην επούλωση των πληγών, την πήξη του αίματος και την ανοσολογική λειτουργία και μερικές φορές χρησιμοποιείται για την πρόληψη ή τη θεραπεία πολυάριθμων καταστάσεων, όπως ο έρπης, τα κρυολογήματα και τα έλκη στομάχου. Μια ανασκόπηση των ευρημάτων της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο «Progress in Brain Research» το 2007 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ψευδάργυρος φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην εμβοή. Ωστόσο, οι συγγραφείς προσθέτουν ότι αυτά τα οφέλη πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγάλες κλινικές δοκιμές.

Πηγές και διοίκηση

Μια ποικιλία τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη Β-12 σε ποικίλες ποσότητες, συμπεριλαμβανομένου του τόνου, του γάλακτος, των ενισχυμένων δημητριακών πρωινού, των αχιβάδων, του ήπατος και του ζαμπόν. Διατίθεται επίσης ως χάπια ή κάψουλες διατροφής. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των στρείδι, των οστρακοειδών, του κόκκινου κρέατος, της ζύμης ζυθοποιίας και των μανιταριών. Όπως η βιταμίνη Β-12, ο ψευδάργυρος είναι επίσης διαθέσιμος ως συμπλήρωμα διατροφής. Δεδομένου ότι ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β-12 δεν έχουν αποδειχθεί φάρμακα για εμβοές, δεν υπάρχει καθοδήγηση σχετικά με την κατάλληλη δόση. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει κατάλληλη δοσολογία.

Ασφάλεια

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Γραφείου των συμπληρωμάτων διατροφής σημειώνει ότι η βιταμίνη Β-12 έχει χαμηλή πιθανή τοξικότητα. Ωστόσο, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του αντιβιοτικού χλωραμφενικόλη και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διαταραχές του στομάχου, αυξημένη εφίδρωση, ζάλη και πονοκέφαλο. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, όπως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντιβιοτικά και ανοσοκατασταλτικά. Ζητήστε ιατρική συμβουλή πριν πάρετε βιταμίνη Β-12 ή συμπληρώματα ψευδαργύρου.