Βιταμίνη Β12 και εγγενές παράγοντα

Η βιταμίνη Β-12 είναι η πιο μοριακή σύμπλεξη όλων των βασικών βιταμινών. Τα αποτελέσματά του είναι ευρύτατα και κρίσιμα για πολλές πτυχές της υγείας σας. Αν και αυτή η βιταμίνη είναι άμεσα διαθέσιμη σε πολλά κοινά τρόφιμα, οι διαταραχές που σχετίζονται με την απορρόφηση του Β-12 οδηγούν μερικές φορές σε ελλείψεις. Μια χημική ουσία που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας, η οποία εκκρίνεται από τα κύτταρα στο στομάχι σας, βοηθά στην απορρόφηση αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού.

Η Β-12 μερικές φορές αναφέρεται ως κοβαλαμίνη, λόγω της παρουσίας ιόντος κοβαλτίου εντός της μοριακής της δομής. Το σώμα σας χρειάζεται Β-12 για τη λειτουργία των νεύρων, τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη δημιουργία ουσιών όπως DNA, ορμονών και πρωτεϊνών. Όταν καταναλώνετε το Β-12 σε τρόφιμα, δεσμεύεται σε μια πρωτεΐνη που δυσκολεύει το σώμα σας να απορροφήσει. Στο στομάχι σας, τα οξέα απελευθερώνουν το Β-12 από την πρωτεΐνη που το δεσμεύει, επιτρέποντας έτσι στο απελευθερωμένο Β-12 να δεσμεύεται με μια άλλη γαστρική έκκριση: εγγενής παράγοντας.

Ο ενδογενής παράγοντας είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που απελευθερώνεται από τα βρεγματικά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν την εσωτερική επιφάνεια του στομάχου σας. Χωρίς εγγενή παράγοντα, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει μόνο το 1% του B-12 που καταναλώνετε. Με τη βοήθεια εγγενή παράγοντα, αυτή η ποσότητα αυξάνεται σε 56 τοις εκατό από μια δοσολογία 1 μικρογραμμαρίου του Β-12. Ωστόσο, ο εγγενής συντελεστής έχει τα όριά του. Αν παίρνετε δόσεις του B-12 που υπερβαίνουν την ικανότητα ενδογενούς παράγοντα – μεταξύ 1 και 2 μικρογραμμαρίων – μειώνεται η απορρόφηση.

Ορισμένες διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να παράγετε εγγενές παράγοντα και, κατά συνέπεια, την ικανότητά σας να απορροφάτε το Β-12. Η κακοήθης αναιμία είναι ένα παράδειγμα αυτού του τύπου συνδρόμου δυσαπορρόφησης. Εάν έχετε ολέθρια αναιμία, το σώμα σας υποβάλλεται σε αυτοάνοση ανταπόκριση που αναγνωρίζει εσφαλμένα τα βρεγματικά κύτταρα σας ως απειλή. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει αυτά τα κύτταρα, επηρεάζοντας έτσι την ικανότητά σας να απορροφάτε το Β-12.

Μια ανεπάρκεια στο B-12 μπορεί να διαρκέσει χρόνια για να γίνει εμφανής, καθώς το σώμα σας αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες Β-12 στο συκώτι σας. Μόλις συμβεί, ωστόσο, η ανεπάρκεια Β-12 είναι ένα σοβαρό θέμα. Ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κόπωση, αδυναμία μπορεί να είναι σημάδια μεγαλοβλαστικής αναιμίας εξαιτίας ανεπάρκειας Β-12. Η ανεπάρκεια Β-12 μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο νεύρο που επηρεάζει τη γνωστική και τη μυϊκή λειτουργία και μπορεί να γίνει μόνιμη εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σχετικά με το B-12

Σχετικά με τον εγγενή παράγοντα

Συνθήκες που επηρεάζουν τον εγγενή παράγοντα

Β-12 ανεπάρκεια