Βιταμίνη c & διάρροια

Η βιταμίνη C, απαραίτητη θρεπτική ουσία για την υγεία, είναι υδατοδιαλυτή, οπότε το σώμα σας δεν αποθηκεύει περισσότερο από ό, τι μπορεί να χρησιμοποιήσει. Η λήψη της καθημερινής σας βιταμίνης C από πηγές τροφίμων είναι εύκολη με μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα υψηλής δόσης βιταμίνης C για να ενισχύσουν τις λειτουργίες τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια.

Περνώντας χαλαρά, υδατώδη κόπρανα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα σημαίνει ότι έχετε διάρροια. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιστασιακή περίοδο διάρροιας, αλλά γενικά υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Η οξεία διάρροια σχετίζεται γενικά με μολυσμένα τρόφιμα και ιικές λοιμώξεις. Η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και απώλεια ηλεκτρολυτών. Η χρήση υψηλής δόσης συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε οξεία διάρροια, αλλά συνήθως τελειώνει όταν μειώνεται η δοσολογία.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C είναι 75 χιλιοστογραμμάρια για τις γυναίκες και 90 χιλιοστόγραμμα για τους άνδρες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας η δόση μπορεί να αυξηθεί από 85 έως 120 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Η λήψη της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C είναι σημαντική για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος υγιούς και για το σχηματισμό κολλαγόνου, του δομικού συστατικού των τενόντων και των αιμοφόρων αγγείων. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα σας από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Το ανεκτό επίπεδο ανώτερης πρόσληψης της βιταμίνης C δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.000 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Εάν έχετε διάρροια από υπερβολική βιταμίνη C, μειώστε τη δόση σας στο συνιστώμενο ποσό ή επικοινωνήστε με το γιατρό σας για σύσταση δοσολογίας. Αντικαταστήστε τα χαμένα υγρά σας με άφθονο νερό όλη την ημέρα και αποφύγετε την καφεΐνη και τα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, τα οποία μπορεί να διαιωνίζουν τη διάρροια σας. Προωθήστε προσωρινά την πρόσληψη ινών έως ότου το σκαμνί σας γεμίσει. Ακολουθήστε μια διατροφική δίαιτα που αποτελείται από μπανάνες, ρύζι, μήλα και τοστ, επειδή αυτά τα τρόφιμα κάνουν το σκαμνί σας πιο σφριγηλό και αντικαταστήστε τα θρεπτικά συστατικά που έχει χάσει το σώμα σας από τη διάρροια.

Παρόλο που η υψηλή δόση βιταμίνης C μπορεί να μην είναι επιβλαβής για την υγεία σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε γαστρεντερική δυσφορία και διάρροια για περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο με μεγαδόζες της βιταμίνης C. Μόλις αναρρώσετε από τη διάρροια, αποφύγετε την υποτροπή με μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως Και τα λαχανικά που προσθέτουν ίνες για κορεσμένα και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα για καλύτερη πέψη. Επίσης πιείτε επαρκή ποσότητα νερού.

Διάρροια

Συνιστώμενη δόση βιταμίνης C

Θεραπεία της διάρροιας

Πρόληψη της διάρροιας