Βιταμίνη C και ουλές ακμής

Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας των ουλών ακμής. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται στο σώμα σας, γι ‘αυτό πρέπει να το καταναλώνετε καθημερινά. Εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή, μιλήστε με τον δερματολόγο σας σχετικά με τη βιταμίνη C. Μπορεί να σας συμβουλεύσει να πάρετε ένα συμπλήρωμα ή να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα βιταμίνης C.

Τι κάνει

Χρειάζεται βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου, ένα δομικό μέρος των αγγείων, των οστών, του συνδετικού ιστού και του δέρματος. Η σοβαρή ακμή μπορεί να αφήσει σημάδια. Αν δεν πάρετε αρκετή βιταμίνη C, το κολλαγόνο μπορεί να σπάσει, γεγονός που μπορεί να κρατήσει τα σημάδια σας από την επούλωση. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις εξαιρετικά αντιδρώσες ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν μόνιμα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος. Το «Journal of Investigative Dermatology» δημοσίευσε έρευνα το 2006, που διαπίστωσε ότι τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα και να αυξήσουν τη φλεγμονή και τις ουλές που σχετίζονται με την ακμή. Η κατάποση ή η εφαρμογή βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του ROS.

Σωστή δοσολογία

Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη C από το στόμα ή να την εφαρμόσετε τοπικά. Κρατώντας πάνω από την πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε το κολλαγόνο και να αποφύγετε τις ουλές. Οι γυναίκες χρειάζονται 75 mg βιταμίνης C καθημερινά και οι άνδρες χρειάζονται έως και 90 mg. Οι έφηβοι με επιμονή στην ακμή ηλικίας 14 έως 18 ετών χρειάζονται μικρότερες ποσότητες: 65 mg για τα κορίτσια και 75 mg για τα αγόρια. Σύμφωνα με το περιοδικό «Journal of Drugs in Dermatology», οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των τοπικών κρέμες βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ερεθισμού και της ερυθρότητας που σχετίζονται με τα σημάδια ακμής, καθώς και στην αποκατάσταση του κολλαγόνου που έχει καταστραφεί.

Δυσμενείς επιδράσεις

Η κατανάλωση λίγης υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C συνήθως δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαιτητικών Συμπληρώματα. Εάν πάρετε πάρα πολύ σε μια μέρα, ωστόσο, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε γαστρεντερική δυσφορία, όπως διάρροια, φούσκωμα, κράμπες και ναυτία. Η βιταμίνη C είναι γενικά ασφαλής σε δόσεις μέχρι 2.000 mg. Συνεχιζόμενες υπερβολικές δόσεις – εκείνες που υπερβαίνουν τα 10 g ή 10.000 mg – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα με αυξημένο οξειδωτικό στρες, πέτρες στα νεφρά και αρτηριοσκλήρωση ή σκλήρυνση των αρτηριών. Το οξειδωτικό στρες από την υπερβολική βιταμίνη C μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό για τη θεραπεία των ουλών ακμής σας, επειδή αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το δέρμα και τα κύτταρα.

Πηγές τροφίμων

Οι κύριες πηγές βιταμίνης C πρέπει να είναι ολόκληρες τροφές, οι οποίες παρέχουν άλλα είδη αντιοξειδωτικών που μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στην επούλωση της ακμής-ουλή. Φρούτα και λαχανικά είναι το καλύτερο στοίχημά σας για να πάρετε τη μέγιστη ποσότητα βιταμίνης C από τη διατροφή σας. Μια μερίδα 1/2-φλιτζάνι φέτες κόκκινου πιπεριού, ολόκληρο ακτινίδιο ή μεσαίο πορτοκάλι παρέχουν περισσότερα από 60 mg βιταμίνης C. Επιπλέον τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν ντομάτες, μπρόκολα, φράουλες, γκρέιπφρουτ και πεπόνι. Τα ενισχυμένα δημητριακά για πρωινό είναι ένας άλλος τρόπος για να πάρετε την πρώτη σας βιταμίνη C το πρωί.