Βιταμίνη d και υπερβολική ούρηση

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη ηλιοφάνειας», παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές από τις λειτουργίες του σώματος και μια ανεπάρκεια σε αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων βιταμίνης D μπορεί επίσης να είναι ενοχλητική. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που δεν εκκρίνεται στα ούρα αν καταναλώνετε πάρα πολύ. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ άλλα μπορεί να το μειώσουν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν συμπληρώσετε τη βιταμίνη D.

Η βιταμίνη D αποθηκεύεται από το σώμα και ενεργοποιείται όταν το δέρμα σας συναντά το ηλιακό φως. Βρίσκεται επίσης σε μερικά τρόφιμα, ιδιαίτερα το γάλα που έχει εμπλουτιστεί με τη βιταμίνη. Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης D – η ergocalciferol ή η βιταμίνη D2 και η χοληκαλσιφερόλη ή η D3. Το τελευταίο θεωρείται ότι είναι καλύτερα στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης στο αίμα. Οι σωστές ποσότητες βιταμίνης D μπορούν να αποτρέψουν την οστεοπόρωση, την ραχίτιδα και την οστεομαλακία, επειδή βοηθούν το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει ασβέστιο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής πίεσης του αίματος, προβλήματα ισορροπίας, ορισμένοι καρκίνοι όπως το κόλον, το στήθος, ο προστάτης, το δέρμα και το πάγκρεας, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, ο διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, η παχυσαρκία και η συνολική θνησιμότητα. Νέες οδηγίες από το Ινστιτούτο Ιατρικής το Νοέμβριο του 2010 συνιστούν ότι οι ενήλικες έως 70 ετών λαμβάνουν καθημερινά 600 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D. Πάνω από την ηλικία των 71 ετών, θα πρέπει να λάβουν 800 IU.

Η συχνή ούρηση σημαίνει να χρειάζεται να ουρείτε συχνότερα από το συνηθισμένο, σε αντίθεση με την επείγουσα ούρηση, η οποία είναι ξαφνική, αναγκαστική ώθηση για ούρηση συνοδευόμενη από δυσφορία στην ουροδόχο κύστη. Η συχνή ούρηση τη νύχτα ονομάζεται νυκτουρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάνε για έξι έως οκτώ ώρες τη νύχτα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν ούρηση. Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D, που υπερβαίνουν τις 1.000 IU ανά ημέρα, μπορούν να προκαλέσουν συχνή ούρηση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Spine Universe. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν θέσει το ανώτατο όριο σε 1.000 IU για παιδιά κάτω των 12 ετών και 2.000 IU για ενήλικες, αλλά μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα όρια είναι πολύ χαμηλά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παίρνετε περισσότερες από 1.000 IU ανά ημέρα και έχετε υπερβολική ούρηση.

Η καλσιτριόλη είναι μια μορφή βιταμίνης D που έχει συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία οστικών διαταραχών και χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα που προκαλούνται από διαταραχές των νεφρών ή των παραθυρεοειδών αδένων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής της μορφής βιταμίνης D περιλαμβάνουν αυξημένη ούρηση, υπερβολική δίψα, μεταλλική γεύση στο στόμα, απώλεια βάρους, κακή όρεξη, κόπωση, πονόλαιμο, φαγούρα, έμετο ή διάρροια, δυσκοιλιότητα και προβλήματα με τους μυς, σύμφωνα με το MedlinePlus. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να μειώσετε τη δόση σας.

Η συχνή ούρηση μπορεί επίσης να προκληθεί από διαβήτη, εγκυμοσύνη ή προβλήματα προστάτη. Επιπλέον, τα ακόλουθα μπορούν επίσης να είναι αιτίες συχνής ούρησης: άγχος, διάμεση κυστίτιδα, διουρητικά φάρμακα, υπερδραστήριο σύνδρομο ουροδόχου κύστης, προστατίτιδα ή μεγενθυμένο προστάτη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες ασθένειες του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος, όγκος ή μάζα στην πυέλου, ακράτεια ούρων και κολπίτιδα . Λιγότερο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν ακτινοθεραπεία στη λεκάνη, δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η κατανάλωση υπερβολικού υγρού πριν από τον ύπνο, ειδικά εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ή αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει συχνή ούρηση τη νύχτα.

Βιταμίνη D

Υπερβολική ούρηση

Άλλες παρενέργειες

Άλλες αιτίες συχνής ούρησης