Γιατί αισθάνομαι αδύναμος για την κετογενική διατροφή;

Η R.M. Ο Wilder, M.D., ανέπτυξε την κετογόνο διατροφή στη δεκαετία του 1920 ως θεραπεία για επιληπτικές κρίσεις στα παιδιά. Ενώ η συμβατική ιατρική χρησιμοποιείται τώρα για τον έλεγχο των περισσοτέρων περιπτώσεων επιληψίας, η κετογενής δίαιτα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία όταν τα συμβατικά φάρμακα δεν έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Καθώς η κετογόνος διατροφή αποτελείται από υψηλές ποσότητες λίπους, μπορεί να στερήσει από το σώμα τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και επίσης να προκαλέσει διαταραχές της διάθεσης και απώλεια βάρους.

Η κετογόνος διατροφή συνίσταται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων, επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών και υψηλά επίπεδα λίπους. Δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή σακχάρου στο αίμα ή γλυκόζη, αυτή η σύνθεση τροφίμων μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα δεν χρειάζονται να αναπτύξουν γλυκόζη. Τα μυϊκά κύτταρα, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν λίπος ή πρωτεΐνες. Τα κύτταρα του εγκεφάλου, ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λίπος ή πρωτεΐνη ως πηγή ενέργειας. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά, αλλάζει σε κετόνες, ένα παραπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους στο ήπαρ. Καθώς τα σώματα κετόνης είναι μια αποτελεσματική πηγή καυσίμων, ο μεταβολισμός τους απαιτεί πρόσθετα μιτοχόνδρια ή κυτταρικούς κινητήρες. Αυτά τα επιπρόσθετα μετροχόνδρια σταθεροποιούν τους νευρώνες και εμποδίζουν την υπερέκκριση του είδους που μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σώματος, την επισκευή των κυττάρων και το μεταβολισμό. Η κύρια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια. Καθώς τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια είναι μέτρια σε υδατάνθρακες, μπορείτε να τα φάτε μόνο σε μικρές ποσότητες αν ακολουθήσετε την κετογενική διατροφή. Χωρίς συμπλήρωμα βιταμινών και ανόργανων ουσιών, το σώμα αποβάλλεται γρήγορα από βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και μυϊκή αδυναμία.

Σύμφωνα με την Judith Wurtman, διευθυντή του Adara Weight Loss Center στη Βοστώνη, όταν οι υδατάνθρακες περιορίζονται αυστηρά, ο εγκέφαλος σταματά να ρυθμίζει τη νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Τα κύρια φάρμακα που προδιαγράφονται σήμερα για την κατάθλιψη εμποδίζουν τον μεταφορέα σεροτονίνης, ένα μόριο που μεταφέρει τη σεροτονίνη πίσω στους νευρώνες. Αυτό αυξάνει τα εξωκυτταρικά επίπεδα σεροτονίνης και σε πολλές περιπτώσεις ελέγχει την κατάθλιψη. Δεδομένου ότι η κετογόνος διατροφή περιορίζει σοβαρά τους υδατάνθρακες, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την σεροτονίνη. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάθλιψη και συνοδευτικό αίσθημα αδυναμίας.

Η κετογενής δίαιτα δεν προορίζεται ως δίαιτα απώλειας βάρους. Ενώ περιορίζει τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, παρέχει το πλήρες ποσό των θερμίδων που απαιτούνται για τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Για ορισμένους ανθρώπους που ακολουθούν την κετογενική διατροφή, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσετε αρκετές θερμίδες επειδή οι επιλογές των τροφίμων είναι πολύ περιορισμένες. Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετές θερμίδες, μειώνει το μεταβολισμό του για να αποφύγει τη χρήση όλων των αποθηκευμένων πηγών λίπους και γλυκόζης. Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αίσθηση αδυναμίας.

Η Κητογονική Διατροφή

Ανεπάρκεια βιταμινών και ορυκτών

Αλλαγές διάθεσης

Δεν είναι αρκετές θερμίδες