Γιατί η βιταμίνη c δεν συνιστάται για μικρά παιδιά;

Η βιταμίνη C είναι μια ζωτικής σημασίας βιταμίνη, αλλά πάρα πολλά από αυτά μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβή για τα παιδιά. Κάθε παιδική θεραπευτική διατροφή που περιέχει ακραίες δόσεις βιταμίνης C φέρει κόκκινη σημαία, όπως και τα ίδια τα δισκία. Ορισμένες μασώμενες ταμπλέτες με φωτεινό-πορτοκαλί βιταμίνη C δεν είναι μόνο ένα ελκυστικό χρώμα, αλλά μοιάζουν με και μπορούν να δοκιμάσουν κάπως σαν καραμέλα.

Λειτουργία

Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, παρέχει μια σειρά από βασικές λειτουργίες, τα υγιή παιδιά και την αγάπη να γνωρίζετε. Η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για τα ισχυρά οστά, τα δόντια, τους μυς, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα και το κολλαγόνο του συνδετικού ιστού. Η βιταμίνη C ενισχύει την αντοχή σας στη μόλυνση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ικανότητα του οργανισμού σας να θεραπεύεται όταν τραυματιστεί. Τα περισσότερα παιδιά, και οι ενήλικες, παίρνουν το ποσό της βιταμίνης C που χρειάζονται μέσω της κανονικής διατροφής τους.

Προειδοποίηση

Τα παιδιά που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C διατρέχουν κίνδυνο επιβλαβών παρενεργειών, σημειώνει η κλινική Mayo. Αυτές περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία και διάρροια καθώς και πόνο στο στομάχι ή κράμπες. Εξάνθημα, αϋπνία, καούρα, πονοκεφάλους και ακόμη και πέτρες στα νεφρά είναι άλλες πιθανές παρενέργειες.

Συνιστώμενη δόση

Ενώ οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια έως και 2.000 mg βιταμίνης C ανά ημέρα, η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τα παιδιά είναι σημαντικά χαμηλότερη, το Love to Know επισημαίνει. Μικρή ποσότητα 15 έως 45 mg βιταμίνης C ημερησίως εκπληρώνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τα παιδιά έως την ηλικία των 13 ετών, ενώ τα άτομα ηλικίας 14 έως 18 ετών μπορούν να πάρουν έως και 65 έως 75 mg ημερησίως. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 85 mg ημερησίως για να διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνουν 120 mg βιταμίνης C ημερησίως. Το ανθρώπινο γάλα έχει μια φυσική παροχή βιταμίνης C, προσθέτουν τα υγιή παιδιά, έτσι ώστε το μωρό που θηλάζει να παίρνει αυτόματα τη δόση που χρειάζεται.

Πηγές

Όλα τα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C, με τις υψηλότερες δόσεις στα εσπεριδοειδή, όπως κάνουν και διάφορα λαχανικά, υγιή παιδιά και αγάπη να ξέρουν. Μερικές από τις καλύτερες πηγές περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τις φράουλες και τα βλαστάρια των Βρυξελλών, αλλά ο κατάλογος δεν σταματά εκεί. Η βιταμίνη C αφθονεί σε πεπόνι, μέλι, ακτινίδιο, χυμό γκρέιπφρουτ, κόκκινες πιπεριές, σπανάκι, γκουάβα, ντομάτες και πατάτες. Μερικά από τα τρόφιμα είναι τόσο γεμάτα με βιταμίνη C, πληρούν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση της βιταμίνης του παιδιού σας σε μία μερίδα 1 φλιτζανιού ή λιγότερο.

Σκέψεις

Επειδή τα περισσότερα παιδιά παίρνουν το ποσό της βιταμίνης C και άλλων βασικών βιταμινών και μετάλλων που χρειάζονται μέσω της κανονικής διατροφής τους, τα υγιή παιδιά λένε ότι πρέπει να κάνουν μεγάλη προσοχή αν δώσετε στα παιδιά σας συμπληρώματα βιταμινών. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι συνήθως μόνο για παιδιά με εξαιρετικά επιλεκτικές ή κακές διατροφικές συνήθειες ή όταν ένας γιατρός συνιστά ένα συμπλήρωμα. Οι μεγαδόσεις βιταμίνης C φέρουν επιπλέον κίνδυνο για παιδιά με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η αιμοχρωμάτωση ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία, προειδοποιεί το Love to Know.