Γιατί οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης πρέπει να είναι προσεκτικοί στον ήλιο;

Υπάρχουν αρκετά κυριολεκτικά εκατοντάδες διαφορετικά φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά πολλά συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα υπέρτασης μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στις ακτίνες του ήλιου. Κάθε κατηγορία φαρμάκων έχει διαφορετικό μηχανισμό με τον οποίο προκαλεί ευαισθησία στον ήλιο, αλλά όλοι απαιτούν να προσέχετε ιδιαίτερα για να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση αντηλιακών και άλλων μέτρων προφύλαξης. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν ο τύπος φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση προκαλεί ευαισθησία στον ήλιο και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Το καλοκαίρι του 2011, ο ιστότοπος Drugs.com απαρίθμησε 206 διαφορετικούς τύπους αντιυπερτασικών φαρμάκων ή φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση που εγκρίθηκαν για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν δύο ή περισσότερα είδη για να μειώσουν επαρκώς την πίεση του αίματος τους. Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Κάνει την καρδιά να εργάζεται πολύ σκληρά, και μπορεί να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι εννέα κατηγορίες φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν διουρητικά, αναστολείς ΜΕΑ, β-αναστολείς, ανταγωνιστές αγγειοτενσίνης, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, άλφα-αναστολείς, αναστολείς άλφα-βήτα, αγγειοδιασταλτικά και αναστολείς του νευρικού συστήματος.

Φωτοευαισθησία

Οι βήτα-αναστολείς, αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά είναι τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που απαιτούν να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στον ήλιο. Μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία ή αρνητική αντίδραση του δέρματός σας όταν εκτίθεται σε ηλιακό φως ή θερμότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπιο ερεθισμό μέχρι εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα έως φουσκάλες, φολιδωτά, ανυψωμένα έμπλαστρα και καύση. Η πιο ήπια αντίδραση μπορεί να είναι φωτοαλλεργική, ενώ οι πιο σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να είναι φωτοτοξικές. Μια αναφορά στο “Globe and Mail” του Τορόντου είπε ότι όσο υψηλότερη είναι η δόση φαρμάκων σας και όσο μεγαλύτερη έκθεση έχετε στο ηλιακό φως, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας να υποβληθείτε σε φωτοευαισθησία.

Μηχανισμοί

Τα διουρητικά, που ονομάζονται επίσης χάπια νερού, δουλεύουν στα νεφρά σας για να ξεπλύνουν την περίσσεια νερού και νατρίου μέσω των ούρων. Τα αγγειοδιασταλτικά χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας και οι βήτα-αναστολείς κάνουν την καρδιά σας να κτυπά λιγότερο συχνά και με λιγότερη δύναμη. Οι χημικές ουσίες σε αυτά τα φάρμακα απορροφούν υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου καθώς και ακτινοβολία. Τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση με ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές ουσίες που μπορούν να δημιουργηθούν στο δέρμα σας ως αποτέλεσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins σας συμβουλεύει να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. Όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι στις ισχυρότερες. Φορέστε προστατευτικά ρούχα, όπως ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου, και χρησιμοποιήστε σκιάστρα και βάλσαμο για τα χείλη για να προστατέψετε το δέρμα σας. Το πανεπιστήμιο συμβουλεύει όλες τις μορφές μαυρίσματος και τη χρήση sunlamps εάν παίρνετε φάρμακα πίεσης του αίματος. Ένας Αυστραλός ερευνητής που δημοσιεύει στο περιοδικό “Ασφάλεια φαρμάκων” υποδεικνύει ότι μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.