Γιατί πρέπει να τρυπήσετε τις πατάτες πριν τις ψήσετε;

Η στιγμή που στέκεστε μπροστά από ένα ερειπωμένο δείπνο και ένα χάος στο φούρνο σας μπορεί να μην είναι η στιγμή να ρωτήσετε γιατί πρέπει να τρυπήσετε τις πατάτες πριν τις ψήσετε. Από τη στιγμή που ήσασταν παιδί, πιθανότατα είδατε τους γονείς σας να τρυπώνουν πατάτες με ένα πιρούνι ή ένα μαχαίρι πριν τα ψήσουν για το δείπνο σας, αλλά δεν ήξεραν γιατί. Οι λόγοι είναι απλοί και επιστημονικοί.

Μια πατάτα έχει δύο μέρη, τη σάρκα και το δέρμα. Αν και μια τυποποιημένη πατάτα ψησίματος έχει λευκή σάρκα και καφέ δέρμα, το δέρμα μπορεί εύκολα να είναι κίτρινο, λευκό, κόκκινο, μοβ ή μπλε και η σάρκα μπορεί να είναι και μια σειρά από χρώματα. Το τεντωμένο δέρμα, πάντως, κάνει πάντα τη δουλειά να προστατεύει την πιο λεπτή σάρκα ενώ η πατάτα μεγαλώνει στο έδαφος και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πριν φτάσει στο σπίτι σας.

Μόλις εισαχθεί σε μια πηγή θερμότητας, το ίδιο δέρμα που προστατεύει τη σάρκα παγιδεύει τώρα ατμό μέσα στην πατάτα. Όταν βάζετε μια πατάτα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, ο μικρός φούρνος μαγειρεύει με την απόθεση ενέργειας στα μόρια νερού της πατάτας. Ένας παραδοσιακός φούρνος κάνει το ίδιο πράγμα αλλά αποθέτει θερμότητα. Όταν το φαγητό μαγειρεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μια σκληρή πατάτα πρέπει να γίνει μαλακή, το εσωτερικό του νερού μπορεί να φτάσει σε σημείο βρασμού. Όταν το φαγητό έχει ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος χωρίς χώρο για να διαφύγει ο ατμός του βρασμού, αυτό εκρήγνυται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Αφού καθαρίσετε σχολαστικά την πατάτα σας, πάρτε ένα πιρούνι ή ένα αιχμηρό μαχαίρι και κάντε τουλάχιστον δύο βαθιές τομές σε κάθε πλευρά της πατάτας. Αυτό θα δημιουργήσει τρύπες για να ξεφύγει ο ατμός και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε νόστιμες ψημένες πατάτες, καθώς και να προστατέψετε το φούρνο σας από ένα χάος.

Αν ξεχάσετε να τρυπήσετε τρύπες σε μια πατάτα ψησίματος, θα εκραγεί και θα έχετε ένα χάος στο φούρνο σας. Για να το καθαρίσετε, το Πανεπιστήμιο της Φλώριδας συνιστά να αφαιρέσετε τα ψυχθέντα ράφια από το φούρνο σας στο νεροχύτη και να τα πλένετε με ζεστό νερό και χαλύβδινο μαλλί. Αφού κρυώσει ο φούρνος, απομακρύνετε το χέρι με το χέρι και απορροφήστε τα υπόλοιπα σημεία με ένα υγρό πανί με αμμωνία. Αφήστε τα κηλίδια για 30 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε με ένα χυμένο με νερό πανί. Ξεπλύνετε τους τοίχους του φούρνου αρκετές φορές πριν χρησιμοποιήσετε ξανά το φούρνο.

Ένα προστατευτικό δέρμα

Επιστημονικός λόγος για να Pierce

Πώς να Pierce

Αν ξεχάσεις