Εξελικτική δίαιτα πρωκτίτιδας

Η ελκώδης πρωκτίτιδα έχει ως αποτέλεσμα φλεγμονή του ορθού · πρόκειται για μια ήπια μορφή ελκωτικής κολίτιδας, η οποία περιλαμβάνει τόσο το ορθό όσο και το παχύ έντερο. Μια ακατάλληλη απάντηση ανοσοποιητικού συστήματος οδηγεί το σώμα να προσβάλει εσφαλμένα τα έντερα και τις ουσίες που περνούν μέσα από αυτό, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή. Ενώ η δίαιτα συχνά χρησιμεύει ως συμπλήρωμα σε πολλές καταστάσεις, παίρνει το κεντρικό στάδιο στη διαχείριση των φλεγμονωδών διαταραχών του εντέρου όπως η ελκώδης πρωκτίτιδα. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, ένας συνδυασμός φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, μπορεί να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ύφεση και τη μείωση των συμπτωμάτων.

Ρόλος της διατροφής

Η καλή διατροφή είναι σημαντική σε πολλά μέτωπα όταν πρόκειται για ελκώδη πρωκτίτιδα. Μια δίαιτα πλούσια σε μια ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ουσίες προωθεί τις διαδικασίες επούλωσης και εξουδετερώνει την απώλεια θρεπτικών συστατικών που μπορεί να συμβεί με αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, η παρακολούθηση των τύπων των τροφών που τρώτε κατά τη διάρκεια μιας ενεργού εμφάνισης μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχει κανένας επίσημος διαιτολόγος που να εξηγεί το Ίδρυμα του Crohn και του Colitis της Αμερικής και ενώ κάποιες γενικές προτάσεις μπορεί να ισχύουν σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τη διατροφή σας για να εντοπίσετε τους προσωπικούς παράγοντες που προκαλούν.

Προβληματισμοί για το Fiber

Ενώ οι ίνες έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου πολλών προβλημάτων εντέρου, μπορεί να αποδειχθεί προβληματική κατά τη διάρκεια ενεργών εξάρσεων ελκωτικής πρωκτίτιδας, σημειώνει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland ή το UMMC. Τρώγοντας πάρα πολλές ίνες μπορεί να αυξήσει τη φούσκωμα, το αέριο και τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου. Πρέπει να πειραματιστείτε με φυτικές ίνες στη διατροφή σας για να καθορίσετε το δικό σας επίπεδο ανοχής. Αργά αυξήστε την ποσότητα ινών στη διατροφή σας. Δοκιμάστε τον ατμό ή το ψήσιμο των λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες αντί να τα φάτε ωμά.

Μείωση της φλεγμονής

Ενώ οι φλεγμονώδεις διεργασίες που συμβάλλουν στην ελκώδη πρωκτίτιδα έχουν ένα περίπλοκο πλέγμα αιτιών, τρώγοντας μια δίαιτα που διευκολύνει τη φλεγμονή μπορεί να χρησιμεύσει ως πολύτιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο θεραπείας. Τρώτε πολλά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τη φλεγμονή. Οι καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε όλο το φάσμα χρωμάτων. Τα εξευγενισμένα τρόφιμα λευκού αλεύρου και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή. Τρώτε αντιφλεγμονώδη λίπη που βρίσκονται σε υγιή μαγειρικά έλαια, όπως κρόκο και ελιές, ξηροί καρποί και σπόροι, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, καρύδια και σπόρους λίνου.

Μείωση της διάρροιας, φούσκωμα και αερισμός

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάστασής σας και να επιδεινώσουν το ορθό σας. Το Mayoclinic.com συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων για τη μείωση της διάρροιας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να την εξαλείψετε τελείως. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου από άλλες πηγές · τρόφιμα που συμβάλλουν στο φυσικό αέριο και στη φούσκωμα περιλαμβάνουν λαχανικά σταυροφόρων όπως μπρόκολο και λάχανο, φασόλια, ποπ κορν, λιπαρά και λιπαρά τρόφιμα και χυμούς πρώτων φρούτων. Το αλκοόλ και η καφεΐνη διεγείρουν τα έντερα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια, ενώ τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν αέρια.

Συμπλήρωση

Λόγω των ορίων της διατροφής σας, μπορεί να μην έχετε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε στις απαιτούμενες ποσότητες. Η ελκώδης πρωκτίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ανεπαρκειών, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, του ασβεστίου, της βιταμίνης D, του καλίου και του μαγνησίου. Συζητήστε με το γιατρό σας για πιθανή συμπλήρωση · μην αρχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα μόνοι σας, καθώς τα υπερβολικά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Συμπληρωματικά με τα προβιοτικά – τα φιλικά βακτηρίδια που προωθούν την εντερική υγεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν.