Μυρμήγκιασμα & καύση στο στόμα μου μετά το φαγητό

Το τσούξιμο και το κάψιμο στο στόμα μετά το φαγητό σχετίζεται πιθανότατα με τροφική αλλεργία. Μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου σφάλλει ορισμένες πρωτεϊνικές τροφές ως επιβλαβείς ουσίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας. Το τσούξιμο στο στόμα είναι μια κοινή αίσθηση που αισθάνεται ένας άνθρωπος με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς ή οστρακοειδή και μπορεί να συνοδεύεται από πρήξιμο στα χείλη, το λαιμό ή τη γλώσσα. Ένας αλλεργιολόγος είναι ο πιο καταρτισμένος ιατρικός επαγγελματίας που μπορεί να διαγνώσει τροφική αλλεργία.

Αιτία

Η αιτία του μυρμηκίαση και καύση στο στόμα μετά το φαγητό οφείλεται σε υψηλά επίπεδα ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι η ορμόνη που προκαλεί τα περισσότερα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης. Όταν ένα άτομο με τροφική αλλεργία τρώει τροφή με αλλεργία, το σώμα παράγει αντισώματα για να το καταπολεμήσει. Καθώς τα αντισώματα γεμίζουν το αίμα, τα μαστοκύτταρα αποκρίνονται παράγοντας υψηλά επίπεδα ισταμίνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας. Η απελευθέρωση ισταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε καύση στο στόμα και αίσθημα τσούξιμο.

Αποτέλεσμα

Εκτός από το τσούξιμο και το κάψιμο στο στόμα, θα εμφανιστούν άλλα συμπτώματα εάν η κατάσταση σχετίζεται με τροφική αλλεργία. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα γαστρεντερικά προβλήματα, το άσθμα και τις επιπλοκές του κόλπου. Τα γαστρεντερικά προβλήματα περιλαμβάνουν ναυτία, αέρια, διάρροια, έμετο και διαταραχές του στομάχου. Οι ασθματικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν δύσπνοια, βήχα και συριγμό. Οι ρινικές επιπλοκές περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση, πόνο στην κοιλιακή πίεση, ρινική καταρροή και αδυναμία αναπνοής μέσω της μύτης.

Διάγνωση

Αφού βιώσετε τσούξιμο και καψίματα στο στόμα, κάντε ένα ραντεβού με έναν γιατρό για δοκιμές αλλεργίας. Οι κοινές δοκιμές που πραγματοποιούνται είναι εξετάσεις αίματος και δέρματος, σύμφωνα με το MedlinePlus. Οι εξετάσεις αίματος υπολογίζουν πόσο IgE αντισώματα υπάρχουν στο αίμα μετά την κατάποση ορισμένων τροφίμων. Οι δοκιμές του δέρματος χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες διαφορετικών πρωτεϊνών τροφίμων, οι οποίες εγχέονται κάτω από το δέρμα για να διαπιστωθεί εάν συμβαίνει κάποια αντίδραση. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει να συμμετάσχει σε μια δίαιτα με εναλλαγή αλλεργιών για να δει ποιες τροφές προκαλούν στοματικές αντιδράσεις

Θεραπεία

Αποφεύγοντας τα τρόφιμα που προκαλούν μυρμήγκιασμα ή καύση στο στόμα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας. Σε μικρές περιπτώσεις, η χρήση αντιισταμινικού μπορεί να ανακουφίσει κάποια συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, διαφορετικά ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει την αντίδραση μέχρι να υποχωρήσει.

Προειδοποίηση

Τα παραμορφωτικά χείλη είναι ένα πρώιμο σημάδι αναφυλακτικού σοκ. Εάν τα χείλη, η γλώσσα ή ο λαιμός αρχίσουν να διογκώνονται, καλέστε 911 για άμεση ιατρική φροντίδα.