Ξύδι & νερό για να βοηθήσει την πέψη

Το ξίδι είναι μια όξινη λύση που παράγεται από πολλούς διαφορετικούς τύπους ζυμώσιμων υδατανθράκων, όπως σταφύλια, μήλα, μούρα και σπόρους. Αφού οι πηγές υδατάνθρακα ζυμώνουν, ένα συγκεκριμένο βακτήριο προστίθεται στο μείγμα για να δημιουργηθεί οξικό οξύ από την αλκοόλη. Ορισμένοι υποστηρικτές του ξιδιού για ιατρικούς σκοπούς υποστηρίζουν ότι τα οξέα και άλλα οργανικά οξέα που υπάρχουν στο ξύδι μπορούν να βοηθήσουν να σπάσουν το φαγητό σας και να βοηθήσουν στην πέψη.

Αξιώσεις πέψης

Ένα άρθρο του Matthew Kadey του 2010, στο περιοδικό “Χορτοφαγικά Χρόνια”, αναφέρει ότι το ξίδι, συγκεκριμένα το ξίδι μηλίτης, μπορεί να βελτιώσει την πέψη σας, βοηθώντας στη διάσπαση των πρωτεϊνών. Περισσότερο αβάσιμοι ισχυρισμοί για το ξίδι είναι ότι μπορεί να θεραπεύσει συνθήκες όπως το ροδόχρου ακμής, βοηθώντας το σώμα σας να παράγει περισσότερο οξύ στο στομάχι για μεταβολισμό τροφίμων. Δεν είναι σαφές από το 2011 εάν το ξύδι έχει πραγματικά καθαρό όφελος στην πέψη.

Glycemic Effect

Το αν το οξικό οξύ στο ξύδι βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος μετά το γεύμα είναι ένας τομέας σημαντικής έρευνας. Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Carol Johnston επισημαίνει ότι καλά ελεγχόμενες μελέτες, όπως μία που διενήργησε το 2005, βρήκαν ξίδι για να μειώσουν τις αυξήσεις στη γλυκόζη μετά το γεύμα κατά 30% ή και περισσότερο. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι το ξύδι καταστέλλει ένζυμα στομάχου που διασπούν τα άμυλα, επιβραδύνοντας έτσι την απελευθέρωση γλυκόζης αίματος από αμυλώδη τρόφιμα.

Λιπιδική διάρρηξη

Το ξίδι μπορεί επίσης να επιβραδύνει την πέψη των λιπών, πράγμα που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη είναι το μόνο μακροθρεπτικό συστατικό στη διατροφή σας ότι το ξίδι υποτίθεται ότι βοηθά στην πέψη. Μια ανασκόπηση και μελέτη έρευνας του 2010 που εμφανίζεται στο περιοδικό “Lipids in Health and Disease” διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξιδιού μπορεί να μειώσει πόσο καλά το σώμα σας χωνεύει και απορροφά λίπος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το ξύδι είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Η μειωμένη απορρόφηση λίπους μπορεί να σας ωφελήσει μειώνοντας τη χοληστερόλη σας και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διάλυση

Το ξίδι μπορεί να έχει συγκέντρωση οξικού οξέος μεταξύ 4 και 7% ανάλογα με τον τύπο. Αν και το ξύδι είναι ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο, το όξινο περιεχόμενο μπορεί μερικές φορές να κάψει τον οισοφάγο και το πεπτικό σας σύστημα, αν δεν το εξουδετερώσετε με κάποιο τρόπο. Καθηγήτρια της διατροφής στο Πανεπιστήμιο Bastyr Jennifer Adler δηλώνει ότι η αραίωση του ξιδιού με νερό σε αναλογία 2 κουταλιές της σούπας. Ξύδι σε 1 φλιτζάνι νερό μπορεί να μειώσει σημαντικά την οξύτητα.