Παραδοσιακή κινεζική διατροφή

Η παραδοσιακή κινεζική διατροφή, με χαμηλές ή μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης με βάση τα ζώα και άφθονες φυτικές τροφές, είναι ένα από τα πολλά παραδοσιακά στυλ δίαιτας που έχει λάβει τον έπαινο για τις ικανότητες καταπολέμησης ασθενειών. Περισσότερο από ένα νόστιμο τρόπο προετοιμασίας φαγητού, η παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα χρησιμοποιεί τρόφιμα ως θεραπεία για την εναρμόνιση του σώματος με τις εποχές. Τα στρατηγικά μείγματα μπαχαρικών και γεύσεων συμβάλλουν στις υγιεινές και γευστικές ιδιότητες αυτής της διατροφής.

Χαρακτηριστικά

Η παραδοσιακή κινεζική δίαιτα διαθέτει λαχανικά που έχουν ελαφριά ατμό ή τηγανητά, συνοδευόμενα από άμυλα όπως ρύζι, ζυμαρικά ή ζυμαρικά. Το κρέας και τα ψάρια αποτελούν μέρος της παραδοσιακής διατροφής, αλλά σερβίρονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό, τι είναι χαρακτηριστικό της δυτικής διατροφής. Ενώ τα αμερικανικά στυλ μαγειρέματος τείνουν να συσχετίζουν τα μπαχαρικά με την ενίσχυση της γεύσης, στην κινεζική κουζίνα, το σκόρδο και το τζίντζερ τείνουν να συμπεριλαμβάνονται ως βοηθήματα στην πέψη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κινεζική Ολιστική Ασκήσεις Υγείας. Το πράσινο τσάι, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, είναι επίσης γνωστό στην κινεζική διατροφή.

Οι πέντε γεύσεις

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική TCM θεωρεί ότι όλα αποτελούνται από πέντε στοιχεία: ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό. Κάθε στοιχείο έχει μια αντίστοιχη γεύση: ξινή, πικρή, γλυκιά, ζεστή και αλμυρή. Η εξισορρόπηση των στοιχείων τρώγοντας στρατηγικά από τις διαφορετικές γεύσεις είναι ένα σημαντικό συστατικό της κινεζικής ιατρικής και μπορεί να σας βοηθήσει και ακόμα και το κατοικίδιο ζώο σας να επιτύχει καλύτερη υγεία, σύμφωνα με το άρθρο του Κτηνιατρικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα σχετικά με την TCM και τα τρόφιμα. Εάν έχετε διάρροια, ξινή τρόφιμα όπως το λεμόνι ή τα τρόφιμα γεμισμένα με ξύδι μπορεί να βοηθήσει. Η γλυκιά γεύση, που παρουσιάζεται στο μέλι και σε πολλά φρούτα, προσφέρει ερεθιστικά αποτελέσματα.

Ερευνα

Η μελέτη ορόσημων για τα οφέλη της παραδοσιακής κινεζικής διατροφής ήταν η 20ετής δίαιτα και η υγειονομική μελέτη της Κίνας-Οξφόρδης-Κορνέλ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν από τον επικεφαλής ερευνητή T. Colin Campbell στο βιβλίο του 2005 “Η Μελέτη της Κίνας”. Πρωταρχικό συμπέρασμα από τη μελέτη ήταν ότι η χαμηλότερη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μεταξύ των αγροτικών κινέζικων είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας. Η έμφαση στην παραδοσιακή κινεζική δίαιτα για τα λαχανικά, τις τεχνικές φωτισμού μαγειρέματος και ορισμένα μπαχαρικά είναι επίσης πιθανό παράγοντες για την ποιότητα της προαγωγής της υγείας της.

Διατροφή Θεραπεία

Μια από τις πιο περίπλοκες έννοιες στην κινεζική κουζίνα είναι η ιδέα ότι οτιδήποτε τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη γενική κατάσταση και την ευεξία σας. Διαλέξτε τι να τρώτε με βάση τις προσωπικές σας φυσικές τάσεις, λέει η Lizette Montgomery στο άρθρο της του 1996 για την επούλωση των τροφών στο “Yoga Journal”. Η κινεζική ιατρική διαιρεί τα τρόφιμα στις κατηγορίες “θέρμανσης” και “ψύξης”. Αν τείνετε να είστε κρύοι, Τρώγοντας τρόφιμα που τρώνε όπως μαγειρεμένα δημητριακά και τσίλι μπορεί να βοηθήσει. Αν είστε υπερθερμανθεί και νευρικό, μπορείτε να δοκιμάσετε ωμά λαχανικά και ωμά φρούτα, τα οποία ψύχονται.

Δοκιμάστε αυτό

Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας κινέζος σεφ για να επωφεληθείτε από τις παραδοσιακές κινεζικές μεθόδους μαγειρικής. Ο Misha Ruth Cohen, επαγγελματίας της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και συγγραφέας του “The Chinese Way to Healing” σημειώνει στην ιστοσελίδα Acupuncture.com ότι μια παραδοσιακή κινεζική διατροφή λειτουργεί επειδή βασίζεται σε τοπικά καλλιεργημένα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά που είναι σε εποχή. Ο Cohen συμβουλεύει τη χρήση κρέατος ως έμφαση στα γεύματα, όχι ως κεντρικό κομμάτι. Όταν προσπαθείτε πρώτα να μεταβείτε σε ένα κινεζικό στυλ κατανάλωσης, καταναλώνετε τα τεύτλα, τα καρότα και το κολλιτσίδα πιστεύεται ότι βοηθούν το σώμα σας να καθαριστεί από τις τοξίνες που μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσει.