Ποια άσκηση γιόγκα συμβάλλει στη συρρίκνωση των ινομυωμάτων της μήτρας;

Τα ινομυώματα της μήτρας μπορούν να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο, βαριά περιόδους και πυελικές κράμπες. Περίπου μία στις πέντε γυναίκες αναπτύσσουν ινομυώματα της μήτρας, ένα είδος μη καρκινικού όγκου, κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών τους, λέει η Medline Plus. Δεν υπάρχουν πολλά κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η γιόγκα, ένας τύπος άσκησης μυαλού-σώματος, μπορεί να συρρικνώσει τα ινομυώματα σας. Αλλά στο βιβλίο του, “Ολοκληρωτική Ιατρική”, ο Δρ. Δρ Ράκελ λέει ότι οι ασκήσεις ευαισθητοποίησης του σώματος μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της ανάπτυξης του ινομυώματος και των συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε μια πρακτική γιόγκα.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι συσπάσεις της στάσης γιόγκα θα συρρικνώσουν τα ινομυώματα σας, αλλά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία καθώς βοηθούν στο άνοιγμα της κοιλιακής περιοχής και στο μασάζ της κατώτερης σπονδυλικής στήλης, δύο περιοχές που είναι κοινά προβλήματα για τις γυναίκες με ινομυώματα της μήτρας. Σε ένα άρθρο για το περιοδικό Yoga, ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής γιόγκα Iyengar Jaki Nett προτείνει να δοκιμάσετε το Bharadvajasana ή το Bharadvaja’s Twist και το Parivrtta Janu Sirsasana ή το Revolved Head-to-Knee Pos, για να βοηθήσετε να ανοίξετε την κοιλιά σας.

Όταν τα ινομυώματα γίνονται μεγάλα και εξαιρετικά δυσάρεστα, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε την πρακτική της γιόγκα όπως είναι απαραίτητο. Ο Nett συμβουλεύει τους επαγγελματίες να συμπεριλάβουν τις υποστηριζόμενες στάσεις, όπως το Supta Virasana ή το Reclining Hero Pose, το Supta Baddha Konasana ή το Reclining Bound Angle Pose και το Salamba Setu Bandha Sarvangasana ή το υποστηριζόμενο Bridge Pose. Χρησιμοποιήστε υποστηρίγματα, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες ή μπλοκ κάτω από τους γλουτούς και το κάτω μέρος της πλάτης σας κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας γιόγκα για να διευκολύνετε τη στάση και να μειώσετε τα συναισθήματα της δυσφορίας.

Τα ινομυώματα είναι μια κατάσταση που συνδέεται συνήθως με το δεύτερο τσάκρα, ένα ενεργειακό κέντρο που συνδέεται με την εξουσία, τη φυσική ασφάλεια και τη σεξουαλικότητα. Οι ανατολικοί ιατροί πιστεύουν ότι το δεύτερο τσάκρα βρίσκεται στην κατώτερη κοιλιά σας. Ο συνδυασμός ορισμένων στάσεων γιόγκα με ασκήσεις οπτικοποίησης που επικεντρώνονται στο δεύτερο τσάκρα μπορεί να προσφέρει οφέλη στα ινομυώματα της μήτρας. Σύμφωνα με τον Dr. Jeff Migdow σε άρθρο για το Κέντρο Kripalu, μερικές γυναίκες μπόρεσαν ακόμη να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση για ινομυώματα συνδυάζοντας στάσεις γιόγκα και οπτικοποίηση. Προτείνει να ασκείστε την άσκηση θέτοντας σαν τον Πενταποδομημένο Αστέρι ή τον Βάτραχο, ενώ παράλληλα απεικονίζει την θεραπευτική ενέργεια που ρέει στην κοιλιά σας και συρρικνώνει τα ινομυώματα σας.

Οι ασκήσεις αναπνοής γιόγκα, ή η πραναγιάμα, μπορεί να παράγουν παρόμοια οφέλη για τα ινομυώματα της μήτρας ως ασκήσεις οπτικοποίησης. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα φαρμακοποιού και συμπληρωματικής ιατρικής Sherry Torkos στο βιβλίο της, “Η καναδική εγκυκλοπαίδεια της φυσικής ιατρικής”, οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως η αναπνοή, βοηθούν στη μείωση των ορμονικών αλλαγών που μπορούν να επιδεινώσουν τα ινομυώματα. Ενώ υπάρχουν πολλές μορφές πραναγιάμα, ασκήσεις αναπνοής που επικεντρώνονται σε αργή, βαθιά αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το υπερβολικό άγχος. Η μείωση του στρες συμβάλλει επίσης στη μείωση της κυκλοφορίας του οιστρογόνου – της κύριας ορμόνης στην οποία αναπτύσσονται τα ινομυώματα – και υποστηρίζει την καλή λειτουργία του ήπατος, πράγμα που βοηθά στην αποτοξίνωση του οιστρογόνου.

Κάντε το Twist

Υποστηρίξτε τον εαυτό σας

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας

Απλά ανέπνευσε