Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μασώμενων βιταμινών και καψουλών;

Υπήρξε μια εποχή που τα συμπληρώματα βιταμινών ήταν διαθέσιμα μόνο ως κάψουλες ή δισκία, αλλά με την επέκταση της βιομηχανίας υγείας και ευεξίας, είναι συνηθισμένο να βρείτε συμπληρώματα υγρών, μαλακά πηκτώματα, παστίλιες και μασώμενες βιταμίνες. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την απορρόφηση βιταμινών στο αίμα σας και έχουν διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για βοήθεια σχετικά με την επιλογή του είδους του συμπληρώματος που πρέπει να πάρετε.

Τύποι

Συμπληρώματα περιέχονται σε δισκία, καψάκια, κάψουλες, μαλακή γέλη, μασώμενα, σε σκόνη και σε υγρές μορφές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα All Star Health. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές περιέχουν βιταμίνες σε διαφορετικές αναλογίες, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι μία μορφή είναι καλύτερη από μια άλλη. Τα δισκία είναι συνήθως τα πιο οικονομικά από όλα αυτά, ενώ οι υγρές βιταμίνες είναι ακριβές και έχουν επίσης μικρότερη διάρκεια ζωής.

Κάψουλες Versus Chewables

Και οι δύο κάψουλες και τα μασώμενα είναι σχεδιασμένα για ταχύτερη απορρόφηση, αλλά υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν διαφορετικά μεταξύ τους. Οι κάψουλες είναι εύκολο να καταπιούν και διασπώνται εύκολα στο στομάχι, όμως, το All Star Health υποδηλώνει ότι αυτό δεν θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προμηθευτείτε τα θρεπτικά συστατικά σας, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το σώμα τους να τα εξαντλήσει αχρησιμοποίητο όταν η απορρόφηση γίνει γρήγορα . Τα μασώμενα είναι καλύτερο για άτομα που δεν μπορούν να πάρουν κάψουλες ή δισκία. Συνήθως έχουν προστεθεί κάποια ποσότητα ζάχαρης για να διευκολύνουν το μασάζ και συνήθως έρχονται σε φωτεινά χρώματα, επειδή απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Συνήθως περιέχουν βιταμίνες σε χαμηλότερη ισχύ.

Ποιό είναι καλύτερο?

Για τους ενήλικες, οι κάψουλες είναι συνήθως ένας καλύτερος τρόπος λήψης της ημερήσιας δόσης βιταμινών. Τα μασώμενα είναι προτιμότερα για τα παιδιά, τα οποία μπορεί να μην αρέσουν να παίρνουν κάψουλες εξαιτίας της ιατρικής τους οσμής και μπορεί να έχουν πρόβλημα να καταπιούν μια κάψουλα. Δεδομένου ότι τα μαλακτικά περιέχουν επίσης βιταμίνες σε χαμηλότερη δοσολογία, μπορεί να μην είναι το πιο αποτελεσματικό για τους ενήλικες που αναζητούν επαρκή διατροφή. Σύμφωνα με τον Δρα Alex Galo, δημοσιεύοντας στο “Journal of the Canadian Dental Association”, αναφέρει ότι ένα μειονέκτημα των μασώμενων βιταμινών είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, και οι δύο προάγουν τη φθορά των δοντιών.

Ποσοστό απορρόφησης

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι ένα ακριβό συμπλήρωμα απορροφά καλύτερα στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά οι περισσότερες βιταμίνες έχουν τον ίδιο ρυθμό απορρόφησης. Είναι επίσης καλύτερο να λαμβάνετε το συμπλήρωμα σας αμέσως μετά το γεύμα, έτσι ώστε ο ρυθμός απορρόφησης να επιβραδύνεται λόγω της πέψης.

Κόστος

Οι κάψουλες είναι συνήθως αρκετά οικονομικές, μερικές μπορούν επίσης να διασπαστούν για να αναμιγνύονται με πρωτεΐνες κουνήματα και smoothies. Οι τσίχλες συνήθως διατιμώνται σε βάση ανά χιλιοστόγραμμο. Εξετάστε τις επιλογές σας και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε ποια βιταμίνη είναι καλύτερη για εσάς.