Ποια είναι η εξειδίκευση στην άσκηση;

Για να έχετε αποτελέσματα από τη ρουτίνα άσκησης, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένες αρχές. Η μη τήρηση αυτών των αρχών μπορεί να σημαίνει ότι βλέπετε πολύ λίγα οφέλη από τις προπονήσεις σας. Οι αρχές άσκησης άσκησης βασίζονται στην υπερφόρτωση, την ανάκτηση, την εξέλιξη, την αναστρεψιμότητα και την εξειδίκευση. Η αρχή της ιδιαιτερότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική αν ασκείτε για να επιτύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο όπως αυξημένη δύναμη ή βελτιωμένη αεροβική ικανότητα.

Ορισμός

Η άσκηση είναι μια μορφή άγχους. Το σώμα σας προσαρμόζεται στις πιέσεις που τοποθετείτε πάνω του. Αυτή είναι η ουσία της ειδικότητας. Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη άσκησης είναι SAID – Ειδικές προσαρμογές στις επιβληθείσες απαιτήσεις. Αυτή η αρχή δηλώνει ότι το σώμα σας θα βελτιωθεί στον τύπο άσκησης που επιλέγετε να κάνετε. Οι φυσιολογικές προσαρμογές που αντιμετωπίζετε ως αποτέλεσμα της τακτικής άσκησης εξαρτώνται από τον τύπο άσκησης που εκτελείτε.

Προσαρμογές

Με την άσκηση με συγκεκριμένο τρόπο, εκθέτετε το σώμα σας σε ένα αυξημένο φόρτο εργασίας στο οποίο θα προσαρμοστεί. Για παράδειγμα, εάν ανεβάζετε τακτικά βάρη χρησιμοποιώντας βαριά βάρη και χαμηλές επαναλήψεις, οι μύες σας θα ενισχυθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες σας μεγαλώνουν και το νευρικό σας σύστημα γίνεται καλύτερα ικανό να προσλαμβάνει πολλαπλές μονάδες κινητήρων ταυτόχρονα. Αντίθετα, εάν τρέχετε μεγάλες αποστάσεις, η καρδιά και οι πνεύμονές σας γίνονται πιο αποτελεσματικές και η καρδιαγγειακή αντοχή σας θα βελτιωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια βελτιωμένη ικανότητα λήψης, μεταφοράς και χρήσης οξυγόνου.

Επιλογή άσκησης

Φαινομενικά παρόμοιες ασκήσεις συχνά υπογραμμίζουν το σώμα σας με ανόμοιο τρόπο. Αν θέλετε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να εκτελείτε μεγάλες αποστάσεις, η ποδηλασία μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρει εναλλακτική μέθοδο κατάρτισης. Ενώ η ποδηλασία και το τρέξιμο προσφέρουν πολλά παρόμοια οφέλη, χρησιμοποιούν τους μυς σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιαγγειακή ικανότητα που αποκτήθηκε μέσω της ποδηλασίας δεν θα μεταφερθεί πλήρως στο τρέξιμο και οι βελτιώσεις που θα προκύψουν από τη λειτουργία δεν θα μεταφερθούν εξ ολοκλήρου στην ποδηλασία. Το ίδιο ισχύει και για ασκήσεις ασκήσεων αντοχής. Η ενίσχυση της ικανότητάς σας να πατάτε τα μεγάλα βάρη των ποδιών θα έχει ελάχιστη επίδραση στην ικανότητά σας να καταλήγετε – παρόλο που τα μοτίβα κίνησης είναι παρόμοια, είναι αρκετά διαφορετικά που τα οφέλη από το ένα δεν θα μεταφερθούν ακριβώς στο άλλο.

Ταχύτητα κίνησης

Η ταχύτητα με την οποία εκτελείτε μια δεδομένη κίνηση έχει επίσης ως αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένες προσαρμογές. Εάν θελήσατε να αυξήσετε την ταχύτητα διάτρησης για την πυγμαχία, ίσως να νομίζετε ότι η εκτέλεση βαρών πιεστηρίων θα βοηθήσει. Ωστόσο, λόγω του βαρύ φορτίου που χρησιμοποιείται στον πάγκο, η κίνηση είναι πολύ αργή – ειδικά σε σύγκριση με τη ρίψη μιας γροθιάς. Σύμφωνα με την αρχή SAID, η άρση βαρών βαρών αργά θα οδηγήσει σε αυξημένη ικανότητα να ανεβάσουν αργά τα βαρέα βάρη και να έχουν ελάχιστη επίδραση στις κινήσεις όπως η ταχύτητα διάτρησης. Οι ασκήσεις με μπάλα υψηλής ιατρικής, όπως οι θωρακικές πρέσες, δεν θα οδηγήσουν σε αυξημένη ικανότητα να πετάξουν τα βαριά βάρη, παρά το γεγονός ότι τα μοτίβα κινήσεων είναι αρκετά παρόμοια.