Ποια είναι η σημασία των λιποδιαλυτών βιταμινών;

Οι βιταμίνες έρχονται σε δύο ποικιλίες: υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C, διαλύονται στο νερό και εκκρίνονται μέσω των νεφρών εάν έχετε υπερβολικές ποσότητες στο σώμα σας. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες – συγκεκριμένα οι βιταμίνες Α, D, E και K – διαλύονται στο λίπος και αποθηκεύονται σε λίπος σε όλο το σώμα. Είναι δύσκολο για το σώμα σας να εκκρίνει περίσσεια λιποδιαλυτών βιταμινών, έτσι τα τοξικά επίπεδα μπορούν να συσσωρευτούν εάν καταναλώσετε πάρα πολλά.

Πώς απορροφάται η λιποδιαλυτή βιταμίνη

Όταν τρώτε τρόφιμα με λιποδιαλυτές βιταμίνες, περνάει από τη διαδικασία πέψης. Όταν φτάνει στο λεπτό έντερο, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απελευθερώνονται. Σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες που εισέρχονται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται μέσω του εντερικού τοιχώματος και στο λεμφικό σύστημα, σύμφωνα με τον καρδιολόγο Dariush Mozaffarian στο Sharecare.com. Μόλις βρεθούν στο λεμφικό σύστημα, οι βιταμίνες αποστέλλονται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου βγαίνουν για χρήση από το σώμα ή αποστέλλονται για αποθήκευση στο ήπαρ και τα λιπώδη κύτταρα. Όταν το σώμα σας χρειάζεται κάποια από αυτές τις βιταμίνες, απελευθερώνεται από την αποθήκευση.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, την ανάπτυξη των οστών, την αναπαραγωγή, την αντοχή στις λοιμώξεις και πολλές άλλες λειτουργίες στα κύτταρα του σώματός σας. Ορισμένες μορφές βιταμίνης Α θεωρούνται αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να προστατεύσουν το σώμα σας από ορισμένες χρόνιες ασθένειες. Η βιταμίνη Α βρίσκεται τόσο στα φυτά όσο και στα ζώα. Ο τύπος της βιταμίνης Α στα ζώα ονομάζεται προσχηματισμένη βιταμίνη Α και απορροφάται με τη μορφή ρετινόλης. Η βιταμίνη Α στα φυτά καλείται προβιταμίνη Α, ή καροτενοειδή. Το πιο κοινό καροτενοειδές είναι το βήτα καροτένιο. Οι πηγές τροφίμων της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν γάλα, αυγά, ενισχυμένα δημητριακά για πρωινό και σκούρα χρώματα φρούτων και λαχανικών, όπως καρότα, πεπόνι, γλυκοπατάτες και σπανάκι. Το συνιστώμενο διαιτητικό επίδομα ή το RDA είναι 3.000 διεθνείς μονάδες ημερησίως για τους άνδρες και 2.310 διεθνείς μονάδες για τις γυναίκες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D λειτουργεί σε συνδυασμό με ασβέστιο για την κατασκευή οστών και ισχυρών δοντιών. Πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D. Το γάλα είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, περιέχουν μερικά. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Λίγα λεπτά στον ήλιο κάθε μέρα παρέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D. Το RDA είναι 200 ​​διεθνείς μονάδες την ημέρα για εφήβους και ενήλικες ηλικίας 14 έως 50, 400 διεθνείς μονάδες για ενήλικες ηλικίας 51 έως 70 και 600 διεθνείς μονάδες για ενήλικες άνω των 70 ετών.

Βιταμίνη Ε

Οι τρέχουσες, συνεχιζόμενες μελέτες γίνονται για τη βιταμίνη Ε και την ικανότητά της να προστατεύει από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, την άνοια και την ηπατοπάθεια Η βιταμίνη Ε θεωρείται αντιοξειδωτικό, το οποίο έχει προστατευτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρα σε όλο το σώμα και μπορεί να σχετίζονται με πολλές χρόνιες ασθένειες. Η βιταμίνη Ε είναι σε φυτικά έλαια, φύτρο σιταριού, καλαμπόκι, καρύδια και σπόρους, ελιές, σπανάκι και σπαράγγια. Το RDA για ενήλικες είναι 15 mg ημερησίως.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Το USDA μελετά επί του παρόντος τον ρόλο της βιταμίνης Κ στην αντοχή και την ακεραιότητα των οστών και πόση βιταμίνη Κ απαιτείται για το σκοπό αυτό. Η βιταμίνη Κ βρίσκεται στο λάχανο, το κουνουπίδι, τα ενισχυμένα δημητριακά, τα ενισχυμένα έλαια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι. Το RDA είναι 65 μικρογραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες και 80 μικρογραμμάρια για τους άνδρες.

Εάν τρώτε μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή, πιθανότατα καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών. Συμπληρώματα είναι διαθέσιμα εάν αισθάνεστε ότι η διατροφή σας στερείται αυτών των βιταμινών. Επειδή είναι λιποδιαλυτές και αποθηκεύονται στο σώμα σας, να είστε προσεκτικοί κατά τη λήψη συμπληρωμάτων. Η κατανάλωση περισσότερων από το RDA μπορεί να είναι επιβλαβής. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε υψηλά επίπεδα συμπληρωμάτων.

Τα συμπληρώματα χρειάζονται;