Ποια είναι τα όρια ανύψωσης βάρους μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης;

Η χοληδόχος κύστη βοηθά στην πέψη, αποδίδοντας τη χολή από το συκώτι στο λεπτό έντερο. Παρόλο που η χοληδόχος κύστη είναι λειτουργικό όργανο, δεν είναι απαραίτητο να συντηρείται η ζωή. Για το λόγο αυτό, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά εάν ο γιατρός σας θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση, θα υπάρξει περιορισμός μετά την φροντίδα, όπως όρια ανύψωσης βάρους. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Οποιαδήποτε ασθένεια της χοληδόχου κύστης μπορεί να απαιτήσει την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, αλλά το πιο κοινό πρόβλημα είναι οι χολόλιθοι. Οι χολόλιθοι είναι σκληρά, ροκ-όπως σωματίδια στη χοληδόχο κύστη σας που μπορεί να καταθέσει είναι κυστική σας ή χοληφόρων αγωγών. Το ογδόντα τοις εκατό των χολόλιθων είναι κατασκευασμένο από χοληστερόλη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και πεπτικά και νεφρικά νοσήματα. Εάν οι πέτρες σταματήσουν τη ροή της χολής, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές. Η χολκυστεκτομή ή η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θα είναι τότε αναγκαία. Οι περιορισμοί βάρους και η μετέπειτα φροντίδα που τοποθετούνται σε εσάς μετά την αφαίρεση εξαρτώνται από τον τρόπο απομάκρυνσης της χοληδόχου κύστης.

Μια λαπαροσκοπική αφαίρεση είναι η πρώτη επιλογή των περισσότερων γιατρών. Αυτό απαιτεί από τον χειρουργό να κάνει μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά σας, ώστε να μπορεί να εισάγει μια μικρή κάμερα για να τον καθοδηγήσει καθώς εκτελεί τη διαδικασία. Οι μικρότερες τομές μειώνουν τόσο τον πόνο όσο και τον κίνδυνο επιπλοκών. Οι Χειρουργικοί Συνεργάτες του Κολοράντο Σπρινγκς δεν συνιστούν να σηκώνουν βάρος άνω των 20 κιλών από τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά από μια λαπαροσκοπική διαδικασία. Η άρση υπερβολικού βάρους μπορεί να προκαλέσει κήλη στην ομφαλική τομή.

Η ανοικτή αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι πιο επεμβατική, απαιτεί μεγαλύτερη τομή. Ο χειρουργός θα φτάσει στην κοιλότητα και θα αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη. Συνεπώς, η διαδικασία ανάκτησης είναι μεγαλύτερη από τη λαπαροσκοπική προσέγγιση. Λόγω του μεγέθους της τομής, δεν πρέπει να ανυψώσετε τίποτα άνω των 10 έως 15 κιλών μέχρι ο γιατρός σας να χορηγήσει άδεια σε περίπου τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.

Κάθε χειρουργός έχει το μεταχειρουργικό του πρωτόκολλο. Είναι σημαντικό να τηρείτε με ακρίβεια τις οδηγίες του για να εξασφαλίσετε μια ομαλή διαδικασία επούλωσης. Εάν αμφισβητείτε εάν κάτι είναι πολύ βαρύ για να ανασηκωθεί, μιλήστε με το γιατρό σας και πρώτα να πάρετε τη γνώμη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μην ανεβάζετε τίποτα βαρύτερο από ένα ποτήρι νερό χωρίς έγκριση.

Ενδείξεις αφαίρεσης

Λαπαροσκοπική αφαίρεση χοληδόχου κύστης

Ανοίξτε την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

Σκέψεις