Ποιες βιταμίνες πρέπει να πάρουν γυναίκες στις ηλικίες των 30 ετών;

Οι βιταμίνες είναι σημαντικές για την καλή υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση και τον συνολικό υγιεινό τρόπο ζωής, οι βιταμίνες βοηθούν το σώμα σας να λειτουργήσει σωστά και να αποτρέψει προβλήματα υγείας. Οι βιταμίνες που χρειάζεστε – και οι ποσότητες τους – αλλάζουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Οι γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών επικεντρώνονται συχνά στην πρόληψη της γήρανσης, στην υγιεινή διατήρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας. Ορισμένες βιταμίνες, που αποκτήθηκαν κυρίως μέσω της διατροφής και μερικές φορές μέσω συμπληρωμάτων, μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτούς τους στόχους.

Αντιοξειδωτικά

Πολλές γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών κοιτάζουν στον καθρέφτη και παρατηρούν ξαφνικά λεπτές γραμμές, αραίωση του δέρματος και άλλα σημάδια γήρανσης. Τα καλά νέα είναι ότι μερικές βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας. Μια ομάδα βιταμινών και ανόργανων ουσιών γνωστών ως αντιοξειδωτικών καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβή μόρια που δημιουργούνται από τις τοξίνες στο περιβάλλον που μπορούν να συμβάλουν στην ασθένεια και τη γήρανση. Γενικά, οι γυναίκες στις ηλικίες των 30 ετών πρέπει να επιδιώκουν τουλάχιστον 15 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε κάθε μέρα για να μειώσουν τα σημάδια γήρανσης και να ενισχύσουν την ανοσία. Η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης Ε, ενισχύει την ανοσία και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στόχος να λαμβάνετε τουλάχιστον 75 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα. Τουλάχιστον 2.310 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α βοηθούν καθημερινά στην προστασία των ματιών σας και στην πρόληψη της βλάβης από τον ήλιο.

Φολάτη

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ιδιαίτερα εκείνες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη του βιταμινούχου Β φυλλικού οξέος, γνωστό ως φολικό οξύ στη συνθετική του μορφή. Το φολικό οξύ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ελαττωμάτων νευρικού σωλήνα στα έμβρυα, καθώς και πρόωρα και χαμηλά νεογέννητα μωρά. Όλες οι γυναίκες άνω των 19 ετών πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος κάθε μέρα · οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 600 μικρογραμμάρια.

Βιταμίνη D και ασβέστιο

Οι γυναίκες στις ηλικίες των 30 ετών πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται για την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση, η αραίωση των οστών. Μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρήσετε τα οστά σας ισχυρά, λαμβάνοντας επαρκές ασβέστιο. Ενώ το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο, όχι μια βιταμίνη, είναι ακόμα ζωτικής σημασίας για μια γυναίκα στα 30 της. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συστήνουν ότι όλες οι γυναίκες κάτω των 50 ετών λαμβάνουν τουλάχιστον 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου κάθε μέρα. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, η σύσταση αυτή αυξάνεται σε 1.200 έως 1.500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει ασβέστιο, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε 400 διεθνείς μονάδες κάθε μέρα. Μια μελέτη στο τεύχος Δεκεμβρίου του 2004 της “Φαρμακολογικής Έρευνας” εξηγεί ότι η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου μαζί βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Σίδερο

Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό ορυκτό για τις γυναίκες των 30 ετών είναι ο σίδηρος. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας σιδήρου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν βαριές περιόδους εμμήνου ρύσεως ή είναι έγκυες. Μια ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κουρασμένοι, να αυξήσετε την πιθανότητα μόλυνσης και να μην σας κρατάτε από τη σωστή θερμοκρασία του σώματος. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, στοχεύστε τουλάχιστον σε 18 χιλιοστόγραμμα σιδήρου την ημέρα ή 27 χιλιοστογραμμάρια εάν είστε έγκυος. Αν θηλάζετε, η σύσταση μειώνεται στα 9 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Οι βιταμίνες C και A βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει σίδηρο, ώστε να πάρει επαρκείς ποσότητες αυτών των βιταμινών.