Ποιες βιταμίνες προωθούν την ανάπτυξη στα παιδιά;

Οι βιταμίνες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι παράγοντες ανάπτυξης από την επισκευή των ιστών και των οστών στο σχηματισμό των μυών και των δοντιών εξαρτώνται από την υγιή παροχή βιταμινών. Γενικά, η διατροφή ενός παιδιού παρέχει πολλές βιταμίνες για να καλύψει όλες τις αναπτυξιακές του ανάγκες. Αυτό ισχύει και για τους επιλεκτικούς τρώγοντες, καθώς πολλά τρόφιμα εμπλουτίζονται με βιταμίνες. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε στο παιδί σας μια πολυβιταμίνη. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας ή τον διαιτολόγο σας προτού δώσετε πολυβιταμίνες στο παιδί σας.

Η βιταμίνη Α είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού. Η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών, την καλή όραση και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος για να βοηθήσει να αποφευχθούν λοιμώξεις. Η βιταμίνη Α προάγει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τα βακτήρια στο σώμα ενός παιδιού. Επιπλέον, η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει στη διαμόρφωση των επιφανειακών επενδύσεων των ματιών, καθώς και των ουροφόρων, εντερικών και αναπνευστικών οδών. Οι πηγές τροφίμων που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν πλήρες γάλα, συκώτι και βόειο κρέας, τυρί, χυμό καρότου, σπανάκι, καλαμπόκι και βερίκοκα.

Οι βιταμίνες Β-2, Β-3, Β-5 και Β-12 συμβάλλουν σημαντικά στις αυξανόμενες ανάγκες ενός παιδιού. Η βιταμίνη Β-2, επίσης γνωστή ως ριβοφλαβίνη, βοηθά το σώμα να μετατρέψει τα τρόφιμα σε ενέργεια και να μολύνει τους μυς, τα νεύρα και την καρδιά. Η νιασίνη, ή η βιταμίνη Β-3, παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, διατηρεί το δέρμα, καθώς και τα νευρικά και πεπτικά συστήματα υγιή και λειτουργεί σωστά. Η βιταμίνη Β-5, ή το παντοθενικό οξύ, ενθαρρύνει την κανονική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Η βιταμίνη Β-12, ή η κοβαλαμίνη, βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το φολικό οξύ και τους υδατάνθρακες, που επηρεάζουν την ανάπτυξη. Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ξηροί καρποί, γάλα, τυρί, αυγά, σόγια και φασόλια είναι όλες καλές πηγές των διαφόρων βιταμινών Β.

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα και δρα ως ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό στο σώμα. Ενώ η βιταμίνη C βοηθά κυρίως στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ελεύθερων ριζών, αυτό το αντιοξειδωτικό συμβάλλει επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η πρωτεΐνη είναι κρίσιμη για να βοηθήσει το σώμα να θεραπεύσει και να ανακάμψει από τα τραύματα. Ο σίδηρος, ένα βασικό μέταλλο για την ανάπτυξη, απορροφάται πιο αποτελεσματικά όταν η βιταμίνη C υπάρχει στο σύστημα. Μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών παρέχει άφθονες ποσότητες βιταμίνης C, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών.

Η βιταμίνη D βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δυνατά οστά. Η ίδια η βιταμίνη δεν δημιουργεί ισχυρά οστά αλλά βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το ορυκτό που είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών. Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D μπορούν δυνητικά να αναπτύξουν ραχίτιδα – μια κατάσταση που μετατρέπει τα οστά μαλακά και εύθραυστα. Άλλα οφέλη της βιταμίνης D είναι η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και η σωστή νευροδιαβίβαση. Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν το γάλα, τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός, και τα μανιτάρια.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποκτήσει τις βιταμίνες του, τρώγοντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να στραφείτε σε πολυβιταμίνες. Εάν το παιδί σας έχει διαταραχή διατροφής ή δεν είναι σε θέση να φάει τακτικά, καλά ισορροπημένα γεύματα, οι πολυβιταμίνες μπορεί να είναι κατάλληλες. Τα παιδιά με χρόνιες ασθένειες, τροφικές αλλεργίες ή περιοριστικές διατροφές ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών. Εάν το παιδί σας έχει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν το παιδί σας θα μπορούσε να ωφεληθεί από πολυβιταμίνες.

Βιταμίνη Α

Σύμπλεγμα βιταμίνης Β

Βιταμίνη C

Βιταμίνη D

Συμπλήρωση