Ποιες είναι οι βιταμίνες b6 & b12 καλές για;

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη και για πολλές χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Οι βιταμίνες Β6 και Β12 είναι υδατοδιαλυτές, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν ή να αποθηκευτούν στο σώμα σας και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή σας τακτικά. Η βιταμίνη Β6, επίσης γνωστή ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε φυτικές και ζωικές πηγές, ενώ η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

Η βιταμίνη Β6 παίζει βασικό ρόλο στον σχηματισμό αιμοσφαιρίνης, του μορίου που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τη μόλυνση, την ορμόνη ινσουλίνη, αμινοξέα και χημικές ουσίες που μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Βοηθά επίσης το σώμα σας να διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για τη διατήρηση των λεμφοειδών οργάνων που κάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα σας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση αυτής της βιταμίνης είναι 1,3 χιλιοστόγραμμα για ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β6 μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, ναυτία, ραγισμένα χείλη, διάρροια, απώλεια όρεξης και κατάθλιψη.

Το βόειο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι μερικές από τις καλύτερες ζωικές πηγές βιταμίνης Β6. Μισό στήθος κοτόπουλου περιέχει 25 τοις εκατό και 3 ουγκιές ιριδίζουσας πέστροφας περιέχουν 15 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής της βιταμίνης Β6. Πολλά φρούτα και λαχανικά – όπως μπανάνες, σπανάκι, αβοκάντο και πατάτες – αποτελούν καλές πηγές αυτής της βιταμίνης. Πολλά δημητριακά για πρωινό περιέχουν πρόσθετη βιταμίνη Β6 για να ενισχύσουν την καθημερινή σας κατανάλωση.

Η βιταμίνη Β12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή DNA, ορμονών και ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο γύρω από το σώμα. Χρειάζεται για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την επεξεργασία των λιπών και των υδατανθράκων. Αυτή η βιταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μωρά, τα μικρά παιδιά και τους εφήβους. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συνιστούν ημερήσια δόση 2,4 μικρογραμμαρίων για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία, άνοια, αδυναμία, βλάβη νεύρων και απώλεια της όρεξης.

Το μαγειρεμένο συκώτι βοοειδών είναι από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Β12. Μια φέτα των 2,4 ουγκιών περιέχει περίπου 48 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12, 800 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, σημειώνει η SkipThePie.org. Τα θαλασσινά, όπως η πέστροφα, ο μπακαλιάρος και ο τόνος, αποτελούν καλή πηγή αυτής της βιταμίνης. Τα αβγά με ατμό είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Β12, προσφέροντας 1.401 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε μόλις 3 ουγκιές. Αυγά, κοτόπουλο, γάλα, τυρί και γιαούρτι περιέχουν λογικές ποσότητες βιταμίνης Β12. Όπως η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12 βρίσκεται επίσης σε εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Βιταμίνη Β6

Τρόφιμα με βιταμίνη Β6

Βιταμίνη Β12

Τρόφιμα με βιταμίνη Β12