Ποιες είναι οι θεραπείες για τη λιπαρή διήθηση του ήπατος;

Όταν το λίπος συσσωρεύεται στα κύτταρα του ήπατος σας και δεν οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το αποτέλεσμα είναι η αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο ή η στεατοεπαγώδης. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή και τα δύο είναι το βασικό ζήτημα στους περισσότερους ανθρώπους με NAFLD, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο. Σε εκείνους που δεν είναι παχύσαρκοι, ένα οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη είναι άλλοι παράγοντες. Η θεραπεία βασίζεται στη βελτίωση των υποκείμενων αιτιών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το NAFLD μπορεί να προχωρήσει σε κίρρωση, σοβαρή ηπατική νόσο που συνεπάγεται την ανάπτυξη ουλώδους ιστού.

Η πιο συνεκτική υποκείμενη αιτία

Το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της ποσότητας λίπους που λαμβάνει το ήπαρ και του ποσού που εξάγεται για ενέργεια και άλλους σκοπούς, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του περιοδικού “Therapeutics and Clinical Risk Management” του Δεκεμβρίου 2007. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία προάγει την απορρόφηση λίπους από το συκώτι, είναι ο πιο συνεπής υποκείμενος παράγοντας, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη. Αντίσταση συμβαίνει όταν το σώμα σας γίνεται μη ευαίσθητο στην ινσουλίνη, προκαλώντας το πάγκρεας να εκκρίνει περισσότερο από αυτό για να αντισταθμίσει.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της NAFLD, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας, όπως δημοσιεύθηκε στην έκδοση του περιοδικού “Minerva Gastroenterology and Dieteology” του Ιουνίου 2010. Δεδομένα από μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη έδειξαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής οδηγούν σε απώλεια βάρους 7% έως 10% σημαντικά βελτιώνοντας το NAFLD. Αν ζυγίσετε 200 λίβρες, αυτό είναι 14 έως 20 κιλά. Το φάρμακο ορλιστάτης της παχυσαρκίας απέτυχε να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη ή τη συσσώρευση λίπους στους ιστούς ήπατος των ατόμων με NAFLD, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαιτητική προσέγγιση

Μέχρι στιγμής, μια συγκεκριμένη διατροφή για το NAFLD λείπει. Κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων, ωστόσο, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της απώλειας βάρους. Η σταδιακή μείωση βάρους βελτιώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, σύμφωνα με τους Tolman και Dalpiaz, αναφέροντας το “Therapeutics and Clinical Risk Management”. Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να επιδεινώσει τη λιπώδη ηπατική νόσο. Επιπλέον, είναι καλύτερο να αποφεύγετε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και να επιλέγετε μια χαμηλή γλυκαιμική δίαιτα χαμηλών θερμίδων, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Μια χαμηλή γλυκαιμική διατροφή αποτελείται από τρόφιμα που δεν προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, μη λαχανικά και φασόλια είναι χαμηλής γλυκαιμίας, ενώ οι εκλεκτικοί υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά είναι υψηλής γλυκαιμίας.

Επιλογές φαρμακευτικής αγωγής

Τα φάρμακα που εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για το NAFLD στερούνται, αλλά η κατηγορία των φαρμάκων που είναι γνωστή ως στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με το Therapeutics and Clinical Risk Management. Εάν έχετε διαβήτη, η μετφορμίνη που μειώνει το σάκχαρο του αίματος βοηθά στη μείωση της αυξημένης ινσουλίνης, σύμφωνα με το περιοδικό. Η μετφορμίνη δεν συνιστάται εάν δεν έχετε διαβήτη. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλα φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή να μειώσετε τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, εάν αποφασίσει ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη.

Εφέ άσκησης

Σε γενικές γραμμές, η άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία σας. Το σώμα σας χρειάζεται σωματική δραστηριότητα για να παραμείνει υγιής. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει μερικές από τις πτυχές του NAFLD, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των μελετών που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος του Ιουλίου 2012 του «Journal of Hepatology». Η μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση με αερόβια ή / και αντίσταση μειώνει το σωματικό λίπος στο ήπαρ αλλά όχι τη αμινοτρανσφεράση της αλανίνης ή την ALT σε ενήλικες με NAFLD. Το ALT είναι ένα ένζυμο που βοηθά στην πρόβλεψη της ηπατικής λειτουργίας.