Συμπτώματα τοξικότητας βιταμίνης k

Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει μεγάλο ρόλο στην πήξη του αίματος. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη απαντάται φυσικά σε τρόφιμα όπως φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καθώς και σε διαιτητικά συμπληρώματα. Ενώ υπάρχει μια συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη Κ, η υπερβολική πρόσληψη των περισσότερων μορφών βιταμίνης Κ δεν προκαλεί συμπτώματα από την τοξικότητα.

Φυσική βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ1, επίσης γνωστή ως φυλλοκινόνη, και η βιταμίνη Κ2, που ονομάζεται επίσης μενακινόνη, είναι και οι δύο φυσικές μορφές βιταμίνης Κ. Δεν σχετίζονται με την τοξικότητα, ακόμη και αν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες. Το σώμα είναι περιορισμένο στην ποσότητα της βιταμίνης Κ που μπορεί να αποθηκεύσει και αυτή η έλλειψη συσσώρευσης συμβάλλει στην ασφάλεια της φυσικής βιταμίνης Κ.

Συνθετική βιταμίνη Κ

Σε αντίθεση με τις φυσικές μορφές βιταμίνης Κ, μια ανθρωπογενής μορφή γνωστή ως βιταμίνη Κ3 ή μεναδιόνη μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, ειδικά σε μικρά παιδιά. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ ή καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας σε ποικίλα συμπτώματα όπως κόπωση ή ίκτερο – κίτρινο αποχρωματισμό των ματιών και του δέρματος. Η βιταμίνη Κ3 χρησιμοποιείται τώρα σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω αυτών των δυνητικών τοξικών επιδράσεων. Πράγματι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απαγορεύσει τη χρήση της σε όλα τα συμπληρώματα διατροφής χωρίς συνταγή.

Βιταμίνη Κ και αραιωτικά του αίματος

Δεδομένου του ρόλου της βιταμίνης Κ στο να βοηθήσει το αίμα να πήξει, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαλυτών αίματος όπως η βαρφαρίνη. Εάν πάρετε ένα από αυτά τα διαλυτικά αίματος, ρωτήστε το γιατρό σας πόση βιταμίνη Κ είναι κατάλληλη για να καταναλώσετε. Μπορεί να σας προτείνει να περιορίσετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ και / ή να καταναλώσετε περίπου το ίδιο ποσό κάθε μέρα.