Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους εφήβους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Τα εφηβικά χρόνια είναι περίοδος αναταραχής και μετάβασης λόγω των πολυάριθμων σωματικών και κοινωνικών αλλαγών αλλά και των ποικίλων συναισθημάτων που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι. Σε κάποιο σημείο, οι έφηβοι μπορούν να αγωνιστούν με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται ντροπιασμένοι, άχρηστοι, απελπισμένοι ή παρεξηγημένοι, όμως έχουν δύσκολο χρόνο να ανοίξουν, λέει η Jeanne Segal, Ph.D., Et αϊ. Για το Helpguide.org. Οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι παιδιών έχουν επινοήσει μια ποικιλία εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Δημιουργική έκφραση

Η τέχνη, το δράμα και η μουσική βοηθούν τους εφήβους να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα, διότι τους δίνει ένα ασφαλές τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, σύμφωνα με την Ένωση Κοινωνικής Ευημερίας των Παιδιών της Αμερικής. Οι έφηβοι μπορούν να εκφραστούν μέσα από τη σύνταξη ή την παρουσίαση τραγουδιών και την ανάκληση ποιημάτων που λένε την ιστορία τους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως δημιουργική έξοδο για τα συναισθήματά τους, όπου σχεδιάζουν, γλυπτούν ή δημιουργούν καρικατούρες που αντιπροσωπεύουν το πώς νιώθουν. Για παράδειγμα, ένας έφηβος που έχει τραυματιστεί μπορεί να είναι σε θέση να εκφράσει τον εαυτό του μέσα από την καλλιτεχνική παράσταση της θλίψης, της μοναξιάς και της απελπισίας που έχει βιώσει. Οι εικόνες επικοινωνούν επίσης με τους γονείς και τους θεραπευτές που μπορεί να συμβαίνουν εσωτερικά.

Παίξτε τη θεραπεία

Η παιδική θεραπεία είναι ένας υγιής τρόπος με τον οποίο οι έφηβοι μπορούν να εκφραστούν. Παρόλο που η μέθοδος χρησιμοποιείται πιο συχνά για παιδιά, επειδή το παιχνίδι είναι ο φυσικός τρόπος που εκφράζονται, οι έφηβοι εξακολουθούν να εκτιμούν ότι είναι σε θέση να δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο όπου κανείς δεν περιμένει να μεγαλώσουν όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Κέντρο Παιδιών και Υπηρεσίες Ενηλίκων, ένας δικτυακός τόπος που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για οικογένειες. Ως γονείς, πρέπει να παρατηρήσετε το παιχνίδι και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τα θέματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την πηγή των προβλημάτων του εφήβου σας επειδή μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χαρακτήρες στο παιχνίδι του για να επικοινωνήσει θέματα που μπορεί να είναι άβολα μιλώντας άμεσα. Αντίστροφα, αφού η θεατρική θεραπεία επιτρέπει στον έφηβο να νιώσει περισσότερο τον έλεγχο, μπορεί να είναι σε θέση να εκφράσει τα λεγόμενά του, ακόμα και όταν ασχολείται με παιχνίδια που προσφέρουν μια χαλαρωτική απόσπαση της προσοχής.

Θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς

Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να αποδείξουν στην πράξη στους εφήβους ότι ο τρόπος με τον οποίο νιώθουν και ενεργούν σχετίζεται με τα δικά τους σκεύη σκέψης και πεποιθήσεις, έτσι ώστε να έχουν διαφορετικές εμπειρίες, πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, λέει το Κέντρο Συμβουλευτικών Οικογενειών, Παρέχει ανάλυση τραύματος και ψυχολογικές εκτιμήσεις. Το εργαλείο είναι χρήσιμο για τη διδασκαλία των εφήβων πώς να εντοπίζουν τις βλαβερές και αυτοπεριοριζόμενες σκέψεις και τους καθοδηγεί για το πώς μπορούν να αντικαταστήσουν τέτοιες σκέψεις με θετικές και ανυψώσεις. Οι γονείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνική για να δώσουν στους έφηβους τη συνήθεια να εκφράζουν θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλή αυτοεκτίμηση και ανάπτυξη επιθυμητών χαρακτηριστικών συμπεριφοράς.

Ακούγοντας προσεκτικά

Το να ακούτε προσεκτικά τον έφηβο σας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να τον βοηθήσετε να εκφράσει τα συναισθήματά του. Εάν ο έφηβος είναι πρόθυμος να μιλήσει για τα προβλήματά του μαζί σας, τότε πρέπει να ακούσετε έντονα και χωρίς κρίση, διατηρώντας επαφή με τα μάτια και αναγνωρίζοντας απαντώντας όπου είναι απαραίτητο. Οι έφηβοι νιώθουν πιο άνετα να εκφράζουν τον εαυτό τους όταν αισθάνονται ότι έχουν να πει τα πράγματα και ότι δίνετε ιδιαίτερη προσοχή. Εάν ο έφηβός σας δεν είναι απλά έτοιμος να επικοινωνήσει, μην το πιέσετε ή τον αναρωτηθείτε. Αντ ‘αυτού, βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα διαθέσιμος όποτε σας χρειάζεται.