Τι είναι καλή για τη βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη Β-12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτή η βιταμίνη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του κρέατος, των πουλερικών, των οστρακοειδών, του γάλακτος και των εμπλουτισμένων σιτηρών. Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες της οικογένειας Β που είναι υδατοδιαλυτές και διέρχονται γρήγορα από το σώμα σας, η βιταμίνη Β-12 μπορεί να φυλάσσεται στο ήπαρ σας για χρόνια.

Β-12 Οφέλη

Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης Β-12 είναι να βοηθήσει στον μεταβολισμό, τη διαδικασία με την οποία το σώμα σας δημιουργεί και χρησιμοποιεί ενέργεια. Το B-12 βοηθά στη ρύθμιση της πέψης, της απορρόφησης, της αναπνοής, της κυκλοφορίας και της θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland ή το UMMC. Όταν συνδυάζεται με φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β-6, η βιταμίνη Β-12 μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, δηλώνει το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering. Η βιταμίνη είναι επίσης ευεργετική για ορισμένες καρδιαγγειακές διαταραχές, κόπωση και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ενέσεις Β-12 Εάν έχετε ολέθρια αναιμία.

Πηγές τροφίμων του B-12

Οι ζωοτροφές όπως το κρέας, τα αυγά και το ημερολόγιο είναι καλές πηγές κοβαλαμίνης, αναφέρει τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τα θαλασσινά αποδίδουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β-12, με μύδια, στρείδια, καβούρια, σολομό και σαρδέλες που κατατάσσονται στη λίστα. Η Τουρκία, το βόειο κρέας και το κοτόπουλο, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος οργάνων, είναι πλούσια σε Β-12. Οι βέγκαν βρίσκονται σε κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12, καθώς αποφεύγουν τις ζωοτροφές.

Συμπληρώματα B-12

Εάν καταναλώνετε τακτικά κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, πιθανώς δεν χρειάζεται να λαμβάνετε συμπληρώματα Β-12, λέει το UMMC. Εάν όμως είστε μεγαλύτερος ενήλικας, μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε τη βιταμίνη, καθώς η ικανότητά σας να απορροφάτε το B-12 μειώνεται καθώς μεγαλώνετε και όταν παίρνετε αντιόξινα φάρμακα. Σκεφθείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα συμπλέγματος Β, καθώς η λήψη βιταμινών Β μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των άλλων στην οικογένεια Β, προειδοποιεί το UMMC. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β-12 μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως η τετρακυκλίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν συμπληρώσετε το B-12.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12

Εκτός από τους vegans και τους ηλικιωμένους, οι άλλοι πληθυσμοί διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12, λέει η UMMC. Άτομα με διατροφικές διαταραχές, HIV και καταστάσεις όπως λοίμωξη με ταινία ή λεπτό έντερο ή χειρουργική επέμβαση στο στομάχι, που δυσκολεύουν το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12. Όταν το στομάχι σας δεν μπορεί να παράγει αρκετό εγγενή παράγοντα, δεν μπορείτε να απορροφήσετε τη βιταμίνη Β12, η ​​οποία έχει ως αποτέλεσμα μια κατάσταση που ονομάζεται κακοήθης αναιμία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 χαρακτηρίζεται από κόπωση, δύσπνοια, νευρικότητα, διάρροια και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα.

Η καθημερινή σας απαίτηση B-12 καθορίζεται από το Food and Nutrition Board των Ινστιτούτων Ιατρικής. Οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες χρειάζονται 2,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β-12 ημερησίως. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι η διατροφή σας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας B-12.

Καθημερινές απαιτήσεις B-12