Τι είναι το touchback στο ποδόσφαιρο;

Ο κανόνας επαφής ισχύει μόνο για το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Τα touchbacks εμφανίζονται στην τελική ζώνη και έχουν ως αποτέλεσμα να αρχίζει η επιθετική ομάδα από τη γραμμή των 20 ναυπηγείων. Ο Κανονισμός NFL εξηγεί ότι υπάρχει μια επαφή όταν η ορμή της μπάλας, που δημιουργείται από τον αντίπαλο, την μεταφέρει πάνω ή μέσα στη γραμμή του τέρματος, όπου γίνεται “νεκρή”. Οι μοναδικές εξαιρέσεις από αυτό είναι οι στόχοι πεδίου και τα touchdowns.

Στο αμερικανικό ποδόσφαιρο – ειδικά στο κολέγιο και το επαγγελματικό επίπεδο – ο παίκτης που εκτελεί το kickoff συχνά κλωτσάει την μπάλα στην τελική ζώνη του αντιπάλου. Αν ο παίκτης επιστρέψει, μπορεί είτε να προσπαθήσει να εκτελέσει την μπάλα έξω από την τελική ζώνη είτε να γονατίσει και να παραιτηθεί. Αν γονατίσει, είναι ένα touchback, και η ομάδα του παίρνει τη μπάλα στη γραμμή των 20 αυλών τους. Μπορεί επίσης να αφήσει την μπάλα να περάσει από την τελική ζώνη. Μόλις η μπάλα σβήσει από τα όρια στην τελική ζώνη, είναι μια επαφή.

Στο NFL, δεν χρειάζεται να εισέλθει μια τετραγωνισμένη μπάλα στην τελική ζώνη για να υπάρξει μια επαφή, αν και αυτό συμβαίνει συχνά. Ένας παίκτης στην ομάδα που προσπαθεί να κατεβάσει τη μπάλα προτού διασχίσει το επίπεδο της γραμμής του τέρματος πρέπει να κρατήσει και τα δύο πόδια έξω από τη γραμμή τέρματος. Ένα μέλος της ομάδας κυνηγού που αγγίζει την μπάλα με ένα πόδι πάνω ή μέσα στη γραμμή τέρματος, ακόμα κι αν η μπάλα μπορεί να μην έχει εισέλθει στην τελική ζώνη, προκαλεί μια επαφή. Μια μπάλα που αγγίζεται από έναν παίκτη κάλυψης θέσης που στη συνέχεια κυλάει ή αναπηδά στην τελική ζώνη είναι επίσης ένα touchback.

Οι επαφές μπορούν να εμφανιστούν από παραμορφώσεις και παρεμποδίσεις. Αν το αδίκημα τσιμπήσει στην τελική ζώνη του αντιπάλου, μια αμυντική αποκατάσταση στην τελική ζώνη έχει ως αποτέλεσμα μια επαφή. Είναι επίσης ένα touchback αν το αδίκημα τρεμοπαίζει και η μπάλα σβήνει από τα όρια στην τελική ζώνη του αντιπάλου. Επιπλέον, εάν ένας αμυντικός παίκτης παρακολουθήσει την μπάλα στην τελική ζώνη και αντιμετωπιστεί μέσα στη γραμμή του τέρματος (ή γονατίσει και παραδώσει τον εαυτό του) είναι μια επαφή και το αδίκημα θα αναλάβει τη γραμμή των 20 αυλών.

Οι ασφάλειες και οι επαφές αμφιβολίας εμφανίζονται στην τελική ζώνη, αλλά η ασφάλεια είναι ένα αμυντικό παιχνίδι και ανταμείβει την άμυνα με δύο σημεία για την ομάδα τους. Οι ασφάλειες εμφανίζονται όταν ο φορέας μπάλας βρίσκεται εκτός της δικής του ακραίας ζώνης και αποφασίζει να τον εισάγει. Εάν αντιμετωπιστεί πίσω από τη γραμμή τέρματος, είναι μια ασφάλεια. Αν το αδίκημα τσιμπήσει στην δική του τελική ζώνη και ο επιθετικός παίκτης που ανακάμπτει κατεβαίνει στην τελική ζώνη, είναι επίσης μια ασφάλεια. Η ομάδα που παραχωρεί την ασφάλεια πρέπει στη συνέχεια να ξεκινήσει στον αντίπαλό της.

Kickoffs

Κάλυψη με κουτάβια

Αποδόσεις

Διαφορές με τις Ασφάλειες