Τι πρέπει να κάνετε εάν η προγεστερόνη είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης;

Η ορμόνη προγεστερόνη διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στη διατήρηση της επένδυσης της μήτρας έτσι ώστε ένα έμβρυο να μπορεί να εμφυτευτεί και να αναπτυχθεί. Το ωχρό σωμάτιο, το υπολειμματικό υπόλοιπο του ωοθυλακίου που παρήγαγε ένα αυγό εκείνο το μήνα, παράγει προγεστερόνη που αρχίζει αμέσως μετά την ωορρηξία. Εάν ένα εμφύτευμα εμβρύου, σηματοδοτεί το ωχρό σώμα για να συνεχίσει να παράγει προγεστερόνη. Ο πλακούντας παίρνει σταδιακά την παραγωγή προγεστερόνης περίπου 10 εβδομάδες στην εγκυμοσύνη καθώς το ωχρό σώμα καταστρέφεται. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης από την αρχή της εγκυμοσύνης μπορούν να έχουν μια σειρά αιτιών · η θεραπεία της χαμηλής προγεστερόνης εξαρτάται από την αιτία.

Τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 12 και 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο κατά τις πρώτες πέντε έως έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης. Ένα επίπεδο προγεστερόνης 5 ng / ml ή μικρότερο στην πρώιμη εγκυμοσύνη αποκλείει μια κανονική ενδομήτρια εγκυμοσύνη σε 99,8% των περιπτώσεων, λέει ο Dr. Beata E. Seeber του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας στο τεύχος Φεβρουαρίου 2006 «Μαιευτική και Γυναικολογία». Ένα επίπεδο προγεστερόνης κάτω από 14 ng / ml είναι ανεπαρκές, σύμφωνα με το INCIID. Το μέσο επίπεδο προγεστερόνης σε τέσσερις εβδομάδες κύησης, γύρω στο χρόνο της πρώτης χαμένης περιόδου είναι 21,6 ng / mL, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας και Γενετικής.

Πριν καθορίσετε τον τρόπο θεραπείας των χαμηλών επιπέδων προγεστερόνης, είναι σημαντικό να διαπιστώσετε την αιτία. Μια μη φυσιολογική ενδομήτρια εγκυμοσύνη και μια έκτοπη κύηση, η οποία εμφυτεύεται εκτός της μήτρας, μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης. Η χορήγηση προγεστερόνης σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εξυπηρετεί κανένα σημείο, δεδομένου ότι οι εγκυμοσύνες δεν θα επιβιώσουν. Σε ορισμένες γυναίκες, το ωχρό σώμα δεν παράγει επαρκή ποσότητα προγεστερόνης. Οι γυναίκες με ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης, οι οποίες παίρνουν τις περιόδους τους κανονικά μόλις 10 ημέρες μετά την ωορρηξία αντί για 12 έως 14 ημέρες, έχουν ένα ωχρό σώμα που αποτυγχάνει πρόωρα. Όταν το ωχρό σωμάτιο αποτύχει, τα επίπεδα προγεστερόνης πέφτουν και η επένδυση της μήτρας σπάει. Η παροχή συμπληρωματικής προγεστερόνης στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης αποβολής. Η εγκυμοσύνη θα αποτύχει εάν τα επίπεδα προγεστερόνης πέσουν πολύ χαμηλά, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας και Γενετικής.

Τα συμπληρώματα προγεστερόνης έρχονται σε διάφορες μορφές: ενέσεις, κολπικά υπόθετα και κρέμες και μικροκενισμένα χάπια από του στόματος. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε συνταγογραφούμενα προγεστερόνη και όχι τα over-the-counter έντυπα, τα οποία μπορεί να περιέχουν λίγη πραγματική προγεστερόνη. Η κολπική προγεστερόνη απορροφάται καλύτερα, ακολουθούμενη από ένεση και από του στόματος μορφές, λέει το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ανοσολογίας και Γενετικής. Η συνθετική προγεστερόνη, που βρίσκεται σε ορισμένους τύπους θεραπείας αντικατάστασης ορμονών και χάπια ελέγχου γεννήσεων, δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά την εγκυμοσύνη.

Μέχρι 10 εβδομάδες, ο πλακούντας παίρνει κανονικά την παραγωγή προγεστερόνης. Εάν ο πλακούντας και η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικοί, τα επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να αυξηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα και ενδεχομένως να σταματήσει η συμπληρωματική προγεστερόνη. Μην σταματήσετε την προγεστερόνη χωρίς την έγκριση του ιατρικού σας παροχέα.

Κανονικά επίπεδα

Σημασία

Συμπληρώματα

Διάρκεια