Τι προκαλεί ξηροστομία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και τι μπορεί να γίνει;

Το ασταθές, ξεφλουδισμένο αίσθημα της ξηροστομίας είναι ενοχλητικό, ειδικά όταν τρέχετε και χρειάζεστε κάθε σταγόνα υγρασίας που μπορείτε να αποφύγετε να αισθανθείτε υπερθερμανθεί. Ένα ξηρό στόμα, το οποίο ονομάζεται επίσης ξηροστομία, είναι συνήθως ένα σημάδι άλλων προβλημάτων ή παρενέργεια των φαρμάκων. Όχι μόνο μπορεί να αισθάνεται άβολα, θα μπορούσε να γίνει έδαφος αναπαραγωγής για μολύνσεις στο στόμα. Η ξηροστομία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα. Εάν τα συμπτώματά σας συνεχίζονται ακόμη και μετά από θεραπεία στο σπίτι, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τις υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να συνεισφέρουν στην ξηροστομία σας.

Μια φυσική αιτία της ξηροστομίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας είναι η αφυδάτωση. Καθώς ασκείτε, ο ιδρώτας στεγνώνει ολόκληρο το σώμα σας. Αν δεν πίνετε υγρά καθώς τρέχετε, η αφυδάτωση μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Άλλα σημάδια αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση και διανοητική σύγχυση. Η ξηρότητα στο στόμα σας μπορεί να αυξηθεί σε ζεστό καιρό όταν ιδρώνετε περισσότερο. Οι άνθρωποι που αναπνέουν με ανοιχτό στόμα κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορούν επίσης να βιώσουν ξηρούς ιστούς από το στόμα.

Μια περίπτωση των νεύρων μπορεί να είναι μια άλλη αιτία για ξηροστομία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Οι δρομείς που συμμετέχουν σε αγώνες συχνά παίρνουν τρομακτικές επιδόσεις πριν από την εκτέλεση. Τα ιδιαίτερα φορτισμένα συναισθήματα που εμπλέκονται στην προετοιμασία των φυλών προκαλούν προσωρινά συμπτώματα ξηροστομίας. Συνήθως, όμως, όταν είσαι καλά στη φυλή σου, το σώμα σου μπαίνει στο αυλάκι και το μυαλό σου χαλαρώνει. Στη συνέχεια, θα αισθανθείτε το σάλιο να ρέει για άλλη μια φορά.

Η ενυδάτωση είναι ένα σημαντικό μέρος της κατάκτησης της ξηροστομίας και η διατήρηση του υπόλοιπου σώματος σας υγιούς κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, όπως η λειτουργία. Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια προπόνηση για να αποφευχθεί όχι μόνο η ξηροστομία, αλλά κουνήματα και μυϊκές κράμπες επίσης. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής αναφέρει ότι οι δρομείς που ασκούν τουλάχιστον μια ώρα ή περισσότερο κάθε φορά χρησιμοποιούν επίσης αθλητικά ποτά για την επανενυδάτωση. Τα αθλητικά ποτά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απόδοση. Πίνετε μεταξύ 1½ και 4 φλιτζάνια νερό ή αθλητικό ποτό ανά ώρα λειτουργίας για να αντικαταστήσετε τα υγρά που έχετε χάσει. Όταν είστε σωστά ενυδατωμένοι, η ξηροστομία σας πιθανότατα δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ξεφλουδισμένα, σπάστε το στόμα σας με τεχνητό σάλιο για να κρατήσετε το στόμα σας υγρό.

Η χαλάρωση και η απεικόνιση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ξηροστομίας που είναι αποτέλεσμα νευρικότητας. Κλείστε τα μάτια σας, εισπνεύστε βαθιά μέσα από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα. Οραματίστε τον εαυτό σας στη γραμμή εκκίνησης προετοιμάζοντας να τρέξει τον αγώνα σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να τρέχει στα βέλτιστα επίπεδα. Εάν είστε δρομέας αρχάριος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε λιγότερο νευρικοί με κάθε φυλή και τα συναισθήματά σας από ξηροστομία διαχέονται καθώς κερδίζετε περισσότερη εμπειρία.

Φυσική αιτία

Συναισθηματική αιτία

Ενυδάτωση

Χαλάρωση