Τι σημαίνει μια ανεπάρκεια βιταμίνης d;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των διαταραχών των οστών και ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας του Γραφείου των συμπληρωμάτων διατροφής. Μερικοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης από τους άλλους, θέτοντάς τους σε υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και άλλων προβλημάτων υγείας.

Λειτουργία

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματός σας και βοηθά στη ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου, της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα και της δραστηριότητας της ινσουλίνης, της αρτηριακής πίεσης, της μυϊκής σύστασης και της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι σημαντικό στην οικοδόμηση ισχυρών οστών, κυτταρικής διαφοροποίησης και μυϊκής και νευρικής λειτουργίας.

Συνιστώμενη πρόσληψη

Όλοι μέχρι 50 ετών θα πρέπει να πάρουν 200 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D ανά ημέρα. Εάν είστε μεταξύ 51 και 70 ετών, χρειάζεστε 400 IU και εκείνοι άνω των 71 χρειάζονται 600 IU βιταμίνης D ημερησίως. Τα κορτικοστεροειδή, τα φάρμακα απώλειας βάρους, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και ορισμένα φάρμακα για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση και τη λειτουργία της βιταμίνης D. Συνεπώς, εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον βιταμίνη D.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να εμφανίσετε μυϊκό πόνο ή αδυναμία. Τα παιδιά μπορεί να πάθουν ραχίτιδα, με αποτέλεσμα τα άκρα να καμφθούν και την κακοσχηματισμένη ανάπτυξη, ενώ οι ενήλικες μπορεί να πάρουν οστεομαλακία, μια κατάσταση που περιλαμβάνει μαλακά οστά και οστικούς πόνους, εξηγεί το Linus Pauling Institute. Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης D επίσης μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει κόπωση, κατάθλιψη και εξασθενημένη γνωστική λειτουργία.

Παράγοντες κινδύνου

Τα μωρά που θηλάζουν, άνθρωποι που δεν περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, άνθρωποι με σκοτεινό δέρμα, ηλικιωμένοι ενήλικες, παχύσαρκα άτομα και άτομα με διαταραχές που μειώνουν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται σωστά το λίπος, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D. Το σώμα χρειάζεται λίπος διατροφής για να απορροφήσει τη βιταμίνη D, έτσι ώστε οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ χαμηλές ποσότητες λίπους μπορεί επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Πρόληψη

Τρώγοντας πολλά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D ή λαμβάνοντας συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Οι πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν εμπλουτισμένο γάλα, σολομό, γαρίδες, γάδο, σαρδέλες και εμπλουτισμένα δημητριακά και χυμούς. Η περάτωση ενός σύντομου χρόνου στον ήλιο μπορεί να προσφέρει βιταμίνη D, καθώς το σώμα σας μπορεί να συνθέσει αυτή τη βιταμίνη με έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, όσοι ζουν σε γεωγραφικό πλάτος πάνω από 40 μοίρες βόρεια ή κάτω από 40 μοίρες νότια δεν έχουν επαρκή έκθεση σε υπεριώδες φως για τη σύνθεση βιταμίνης D από τον Οκτώβριο ή από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, σημειώνει το Linus Pauling Institute.