Τι συμβαίνει στους πνεύμονές σας όταν ασκείτε;

Όταν ξεκουράζεστε, οι πνεύμονες εισπνέουν και εξέρχονται μέχρι και 25 φορές το λεπτό. Βασικό καθήκον τους είναι να φέρνουν οξυγόνο στο σώμα μέσω αέρα και να εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα – μια ουσία που το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, όταν ασκείστε, οι πνεύμονές σας υποβάλλονται σε μεγαλύτερη πίεση για να εκτελέσετε αυτό το έργο. Μπορεί να νιώσετε σαν να πρέπει να αναπνέετε βαθύτερα και πιο γρήγορα για να συμβαδίσετε με τις απαιτήσεις του σώματός σας.

Οι πνεύμονές σας είναι κατασκευασμένοι από ένα σπογγώδες υλικό που αναπτύσσεται όταν αναπνέετε στον αέρα. Είναι προστατευμένα από το στήθος σας και υποστηρίζονται στο κάτω μέρος από ένα στρώμα μυών που ονομάζεται διάφραγμα. Μέσα στους πνεύμονες, μικροσκοπικά σάκοι που ονομάζονται κυψελίδες κάθονται στο τέλος ενός δικτύου πολύ λεπτών σωλήνων. Οι κυψελίδες επιτρέπουν τη μεταφορά οξυγόνου από τον αέρα στο αίμα. Αυτή η μεταφορά είναι βασικά η ίδια αν ξεκουράζεστε ή ασκείτε.

Η άσκηση σημαίνει ότι οι μύες στο σώμα σας χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο για να εργαστούν. Για να παράσχετε το επιπλέον οξυγόνο, ο εγκέφαλός σας λέει στο διάφραγμα και στους μυς των πλευρών σας να δουλέψουν σκληρότερα. Καθώς το διάφραγμα σας ισιώνει, διευρύνει τη θωρακική κοιλότητα. Λόγω της σχετικής αλλαγής πίεσης, ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονές σας. Έπειτα οι πνεύμονες σας επεκτείνονται για να γεμίσουν τη θωρακική κοιλότητα σας. Όταν οι πνεύμονές σας πλησιάζουν τη μέγιστη ένταση κατά την άσκηση, το διάφραγμα σας σφίγγει και πάλι και αναγκάζει τον αέρα να βγει.

Τα πνευμονικά αγγεία σας μεταφέρουν αίμα προς και από τους πνεύμονες. Όταν ασκείστε, τα πνευμονικά αγγεία σας αυξάνουν τον όγκο αίματος έως και τέσσερις φορές. Ο συνολικός όγκος αίματος στους πνεύμονες αυξάνεται κατά περίπου 10 τοις εκατό, επιτρέποντας την απορρόφηση περισσότερου οξυγόνου για την καρδιά να αντλείται γύρω από το σώμα μέσω ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μια επαγγελματική εκπαίδευση αθλητών στο υψηλότερο ποσοστό μπορεί να αυξήσει τις αναπνοές του ανά λεπτό σε περίπου 40 με 60, σύμφωνα με το British Lung Foundation. Αυτό ισοδυναμεί με 100 έως 150 λίτρα αέρα που γεμίζει τους πνεύμονες και εκκενώνεται κάθε λεπτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ικανότητα των πνευμόνων και η ικανότητα ελέγχου της αναπνοής κατά την άσκηση μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Αναπνευστική Μηχανική

Ασκηση

Κυκλοφορικές Αλλαγές

Εξαιρετική χωρητικότητα