Τυροσίνη και λεύκη

Η λεύκη είναι μια κατάσταση του δέρματος στην οποία οι ασθενείς αναπτύσσουν λευκές κηλίδες στο σώμα τους επειδή δεν είναι σε θέση να παράγουν το χρωστικό που είναι υπεύθυνο για το χρώμα του δέρματός τους. Η λεύκη δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά υπάρχουν ορισμένες επιλογές θεραπείας. Μια επιλογή είναι η χρήση συμπληρωμάτων τυροσίνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής χρωστικών ουσιών. Αν και δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνα για την υγεία σας, οι ασθενείς μπορούν να αναζητήσουν θεραπεία για τη λεύκη προκειμένου να σταματήσει η εξέλιξή της.

Ορισμός

Η λεύκη είναι το αποτέλεσμα μιας απώλειας μελανίνης στο δέρμα σας. Η μελανίνη είναι η χρωστική που δίνει στο δέρμα το χρώμα της. Όταν έχετε λεύκη, θα χάσετε το φυσιολογικό χρώμα του δέρματός σας, με αποτέλεσμα το σχηματισμό λευκών μπαλών που θα αυξηθούν αργά. Αυτό συμβαίνει ως μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, πεθαίνουν ή σταματούν την παραγωγή της χρωστικής ουσίας.

Συμπτώματα

Τα λευκά μπαλώματα που προκαλούνται από λεύκη μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, αλλά συνήθως βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο όπως το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και τα χέρια. Αυτό συνήθως αρχικά συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 10 και 30. Άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν πρόωρη λεύκανση ή γκριζάρισμα των μαλλιών, φρύδια και βλεφαρίδες, λεύκανση των βλεννογόνων και απώλεια χρώματος στους αμφιβληστροειδείς οφθαλμούς.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία της λεύκης δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Το ένα είναι ότι μια αυτοάνοση ασθένεια, στην οποία το σώμα εσφαλμένα επιτίθεται στο σώμα, το προκαλεί. Στην περίπτωση της λεύκης, το ανοσοποιητικό σύστημα θα επιτεθεί και θα καταστρέψει τα μελανοκύτταρα. Περιστασιακά, εμφανίζονται φαινόμενα λεύκης μέσα στις οικογένειες, οπότε θα μπορούσε να είναι κληρονομική. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν βλάβη του δέρματος, όπως η ηλιακά εγκαύματα ή το συναισθηματικό στρες.

Τυροσίνη

Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό από άλλο αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη. Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή νευροδιαβιβαστών, κυττάρων που αποτελούν το νευρικό σας σύστημα. Επιπλέον, η τυροσίνη βοηθά στην παραγωγή μελανίνης. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων φαινυλαλανίνης, που θα μετατραπεί σε τυροσίνη στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της λεύκης.

Θεραπεία

Μόλις παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές με το δέρμα σας, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Δεν υπάρχει θεραπεία για λεύκη · η θεραπεία στοχεύει να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Οι ιατρικές θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικές κρέμες και αλοιφές, φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και θεραπεία με λέιζερ ή φως. Μια πιο επιθετική μορφή θεραπείας είναι τα μοσχεύματα του δέρματος, στα οποία το δέρμα από ένα μέρος του σώματος απομακρύνεται χειρουργικά και επανασυνδέεται κάπου αλλού. Αυτό γίνεται συνήθως για τη θεραπεία μικρών μπαλών. Θα μπορούσατε επίσης να θεραπεύσετε τη λεύκη χρησιμοποιώντας απλά αντιηλιακά ή καλλυντικά.