Φυτικά έλαια που περιέχουν κορεσμένα λίπη

Για να προστατέψετε την υγεία σας, πρέπει να τρώτε κορεσμένα λίπη με μέτρο. Αυτός ο τύπος λίπους βρίσκεται κυρίως σε ζωοτροφές, αλλά υπάρχει επίσης σε φυτικά έλαια σε ποικίλες ποσότητες. Μια δίαιτα που είναι πολύ υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο πολλών υγειονομικών συνθηκών και θα πρέπει να αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης λίπους.

Κορεσμένο λίπος

Η πρόσληψη κορεσμένου λίπους θα πρέπει να αποτελεί μόνο το 10% της ημερήσιας πρόσληψης λίπους. Για δίαιτα 2.000 θερμίδων, αυτό ισοδυναμεί με 16 έως 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά ημέρα. Η τακτική υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων επειδή αυξάνει την ποσότητα χοληστερόλης στις αρτηρίες σας. Επιπλέον, τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας.

Φυτικά έλαια

Τα φυτικά έλαια είναι συνήθως μια καλύτερη επιλογή από το λαρδί, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών. Το φοινικέλαιο, το έλαιο φοινικοπυρηνέλαιο και το έλαιο καρύδας είναι φυτικά έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, το ελαιόλαδο και το έλαιο κάνουλες περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Το έλαιο καρύδας περιέχει σχεδόν 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά κουταλάκι του γλυκού, το φοινικέλαιο έχει μόλις πάνω από 2 γραμμάρια ανά κουταλάκι του γλυκού, το ελαιόλαδο έχει περίπου 1/2 γραμμάριο ανά κουταλάκι του γλυκού και το έλαιο κανόλα περιέχει περίπου 1/3 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά κουταλάκι του γλυκού.

Πώς να κοπεί πίσω

Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπών είναι ένας καλός τρόπος για τον έλεγχο της χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου για προβλήματα υγείας. Η ανάγνωση των ετικετών είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι παραμένετε στην ημερήσια σύσταση πρόσληψης. Κοιτάξτε το πάνελ διατροφής στο φυτικό έλαιο, το οποίο αναφέρει την ποσότητα κορεσμένου λίπους στο προϊόν. Καταγράψτε την πρόσληψή σας για αρκετές ημέρες για να αποκτήσετε μια εικόνα για το πόσο πρέπει να μειώσετε και ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό. Τα φυτικά έλαια είναι καλές επιλογές σε σύγκριση με άλλα μαγειρικά λίπη, αλλά η μετριοπάθεια είναι ακόμα σημαντική επειδή είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία μερίδες, αυξάνοντας την συνολική σας πρόσληψη περισσότερο από ό, τι μπορεί να συνειδητοποιήσετε. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι μέτρησης όταν μαγειρεύετε, για να βεβαιωθείτε ότι περιορίζετε τις ποσότητες φυτικών ελαίων που χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα όταν μαγειρεύετε με λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Σκέψεις

Παρά την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά τους, ορισμένα είδη φυτικών ελαίων είναι υγιή λίπη επειδή περιέχουν πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτοί οι τύποι λίπους λειτουργούν για να μειώσουν τη χοληστερόλη σας και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συνιστά λάδι ελιάς και κραμβέλαιο πάνω από τροπικά έλαια. Ωστόσο, αυτές οι επιλογές εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους σε μεγάλες ποσότητες.