Χρήση της ρίζας βαλεριάνα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η ρίζα βαλεριάνας είναι ένα κοινό βότανο που βρίσκεται στα διατροφικά συμπληρώματα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διατίθεται επίσης ως βότανα και βάμματα για τσάι, σε μορφή κάψουλας και σε αποξηραμένα εκχυλίσματα ριζών. Χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα στη θεραπεία της αϋπνίας, καθώς και ως αγχολυτικό για την αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους. Λόγω αυτών των επιδράσεων, η ρίζα του βαλεριάνα έχει μελετηθεί ως πιθανή θεραπεία για υπέρταση. Όπως πάντα, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν επιχειρήσετε να αυτο-φαρμακοποιείτε οποιαδήποτε κατάσταση με ρίζα βαλεριάνα.

Γεγονότα

Δεν είναι σαφές ποια συγκεκριμένη συνιστώσα της ρίζας του βαλεριάνα δουλεύει για να παράγει τα αποτελέσματά της, αλλά το γραφείο συμπληρώματος διατροφής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας υποδεικνύει ότι οι φαρμακευτικές της ιδιότητες προέρχονται από την αλληλεπίδραση των διαφόρων συνιστωσών του και όχι από μια μεμονωμένη ένωση μέσα στη ρίζα. Η ρίζα της βαλεριάνας έχει μακρά ιστορία ως θεραπευτικό παράγοντα, που χρονολογείται ήδη από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όταν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Η ρίζα βαλεριάνας μελετάται ως παράγοντας θεραπείας για συνθήκες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι σπασμοί του γαστρεντερικού συστήματος και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, αλλά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι είναι χρήσιμη σε αυτές τις συνθήκες.

Υπάρχοντα

Η ρίζα βαλεριάνας πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως συμπλήρωμα διατροφής, όχι ως φάρμακο ή φάρμακο, επομένως η συνοχή και η ποιότητα των διαφόρων φυτικών παρασκευασμάτων δεν ρυθμίζονται ή δεν είναι ομοιόμορφα. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ρίζα του βαλεριάνα αυξάνει τη συγκέντρωση του GABA στον εγκέφαλο. Το GABA είναι ένας νευροδιαβιβαστής, ένα μόριο που τα κύτταρα του εγκεφάλου και το νευρικό σύστημα χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το GABA βοηθά στη ρύθμιση των νευρώνων και έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Λόγω του ηρεμιστικού της αποτελέσματος, ο βαλεριάνας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα αν αυτό σχετίζεται με το άγχος.

Βαλεριάνια ρίζα και αρτηριακή πίεση

Πολλές μελέτες δεν ασχολούνται με το ζήτημα της χρήσης ρίζας βαλεριάνας στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υπέρτασης. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “American Family Physician” σε άρθρο του 2003, παρατηρείται μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που λαμβάνουν ρίζα βαλεριάνα για την επίδρασή της στο άγχος και το άγχος. Αυτό δείχνει ότι η λήψη της ρίζας βαλεριάνα για το άγχος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένα από τα αποτελέσματα του άγχους και του άγχους στο σώμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την καταλληλότητα μόνο χρησιμοποιώντας ρίζα βαλεριάνα για τη θεραπεία της υπέρτασης.

Παρενέργειες

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, η ρίζα του βαλεριάνα είναι σχετικά ασφαλής, αν και οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα ή προϊόντα ρίζας βαλεριάνας, δεδομένου ότι τα αποτελέσματά τους σε έμβρυα και βρέφη δεν είναι γνωστά. Μερικοί άνθρωποι που λαμβάνουν τη ρίζα του βαλεριάνα εμφανίζουν μια παράδοξη αντίδραση στο βότανο, με συμπτώματα άγχους και ανησυχίας. Η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις των ηρεμιστικών και του αλκοόλ, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα όταν λαμβάνονται οι ρίζες βαλεριανού σε συνδυασμό με αυτούς τους παράγοντες.